BIGOS: Poljski kupus u sosu od mesa i začina
Bigos je jedno od najpoznatijih poljskih jela – aromatično, zasitno i još ukusnije kada se podgreje. Ovo starinsko jelo spaja kiseli i svež kupus sa mesom i kobasicama, polako krčkanim u začinima koji daju dubok, puni ukus.
FOTO: Novosti
Sastojci
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 gr svežeg belog kupusa
- 400 gr kobasice (npr. šleske ili seoske)
- 500 gr mesa (svinjski vrat, plećka ili slanina)
- 2 glavice crnog luka
- 2–3 kašike paradajz pirea
- 2 lovorova lista
- 4 bobice pimenta
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica kima (po želji)
- 2 kašike ulja ili masti
- so i sveže mleveni biber po ukusu
- 100 ml crvenog vina (po želji)
- 4–5 suvih šljiva (po želji – za bogatiji ukus)
Priprema
Iscedite kiseli kupus i, ako je veoma kiseo, blago ga isperite. Sitno ga iseckajte. Svež kupus takođe iseckajte. Meso isecite na kocke i propržite na ulju u velikoj šerpi dok ne porumeni. Dodajte kobasicu, isečenu na kolutove, i pržite još nekoliko minuta. Dodajte sitno seckan luk u šerpu i dinstajte dok ne postane staklast. Sve sastojke – meso, kobasicu, luk i oba kupusa – stavite u dublju šerpu. Dodajte lovorov list, piment, majčinu dušicu, kim i paradajz pire. Nalijte oko dve šolje vode ili čorbe, poklopite i krčkajte na tihoj vatri najmanje 1,5–2 sata, povremeno mešajući. Pred kraj dinstanja dodajte sitno seckane suve šljive i crveno vino (ako ga koristite). Posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte još 15–20 minuta. Bigos je najboljeg ukusa sledećeg dana, kada se svi ukusi lepo prožmu. Poslužite ga uz svež hleb, krompir ili palentu – i uživajte u pravom ukusu poljske kuhinje.
Uživajte!
Preporučujemo
NOVI FAVORIT DOMAĆE TRPEZE: Srbi ga obožavaju jer se sprema brže od pirinča
28. 11. 2025. u 08:50
JAJA SA ŠUNKOM U PARADAJZ SOSU: Brz obrok koji osvaja na prvi zalogaj
28. 11. 2025. u 07:00
JEDNA GREŠKA IH KOŠTALA ŽIVOTA: Otkriven uzrok nesreće u kojoj su stradali Ana Radović i njen prijatelj (FOTO)
AUTOMOBIL sa telima Ane Radović (20) i Aleksandara Masalušić (37) pronađen je juče na magistralnom putu Požega-Čačak, a prve informacije iz istrage ukazuju da je uzrok teške nesreće prebrza vožnja, odnosno neprilagođena brzina uslovima na putu.
27. 11. 2025. u 18:47
U HITNOJ POMOĆI SE JAVILI NA POZIV SA ANINOG TELEFONA: "Novosti" otkrivaju šta se dešavalo nakon strašne nesreće kod Čačka
ANA Radović (20) iz Čajetine i njen prijatelj Aleksandar Masalušić (37) poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kada su se survali sa puta Čačak-Požega, a nakon nesreće sa Aninog telefona "ajfon" upućen je poziv hitnoj pomoći, saznaju "Novosti".
27. 11. 2025. u 14:19
OLIVERA SMENjENA: Novi urednik na RTS - muž poznate pevačice, dugo je na javnom servisu
NA TOJ poziciji u RTS-u je godinama unazad bila Olivera Kovačević.
26. 11. 2025. u 12:55
Komentari (0)