KREMASTI RIŽOTO SA PEČURKAMA: Trikovi za savršenu teksturu i bogat ukus
NE morate biti profesionalni kuvar da biste napravili savršen rižoto.
Foto: Shutterstock
Ovaj recept koristi običan kratkozrnasti beli pirinač i kombinaciju omiljenih pečuraka, a rezultat je kremasto, aromatično jelo koje se topi u ustima. Nutritivni kvasac dodaje suptilan “sirasti” ukus, a veganski puter ili maslinovo ulje sve spajaju u bogatu teksturu. Idealno je za brzi ručak ili večeru kada želite nešto ukusno, a jednostavno za pripremu.
Recept za kremasti rižoto sa pečurkama
Sastojci (za 3 osobe):
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali crni luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1½ šolje kratkozrnastog belog pirinča
- 3 šolje vrućeg povrtnog bujona
- 1 šolja seckanih pečurki (izbor po želji šampinjoni, bukovača ili neka mešavina)
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 1 kašika veganskog putera ili maslinovog ulja
- So i biber po ukusu - opciono: seckani peršun ili malo ulja tartufa
Priprema:
U širokom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte pečurke i kratko propržite dok ne omekšaju i otpuste svoje sokove.
Umešajte pirinač, tako da se svako zrno obloži uljem i sokom od pečuraka.
Sipajte jednu šolju vrućeg bujona i mešajte dok se tečnost ne upije. Ponavljajte postupak, po šolju, dok pirinač ne postane kremast i al dente, oko 20 minuta.
Dodajte nutritivni kvasac i veganski puter. Posolite i pobiberite po ukusu.
Poslužite toplo, po želji ukrašeno peršunom ili uz par kapi ulja od tartufa.
Saveti za najbolji rezultat
Pečurke: Što raznovrsniji izbor, bogatiji ukus. Ako koristite šampinjone, kratko ih propržite da ne puste previše vode.
Pirinač: Koristite kratkozrnasti umesto dugozrnastog, jer neće postići istu kremastu teksturu.
Bujon: Vruć bujon pomaže pirinču da postepeno oslobađa skrob i daje kremastu strukturu.
Nutritivni kvasac: Ako volite intenzivniji “sirasti” ukus, možete dodati malo više ili ga posuti preko gotovog jela.
Dodatni ukusi: Ulje od tartufa ili svež peršun podižu jelo na viši nivo, ali rižoto je ukusan i bez njih.
Ovaj rižoto je savršen za brzi, ali elegantni ručak ili večeru. Naučićete da kremastu teksturu možete dobiti i bez komplikovanih sastojaka, sve je u pažljivom mešanju i pravoj kombinaciji ukusa.
(Telegraf)
BONUS VIDEO
Preporučujemo
ŠTA SE OVO DEŠAVA U BRISELU? EU ubeđuje Belgiju da prihvati plan koji bi razbesneo Rusiju, vode se razgovori van glavne sale samita
EVROPSKA komisija i Belgija trenutno vode intenzivne razgovore van glavne sale samita kako bi usaglasile najosetljivije delove plana Evropske unije za korišćenje 210 milijardi evra zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, reklo je za Politiko pet diplomata i zvaničnika EU upoznatih sa tokom pregovora.
18. 12. 2025. u 16:38
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
VIDITE SNIMAK - ŠUTIRAJU GA: Vujadin Savić napadnut u Beogradu - usred tržnog centra (VIDEO)
BIVŠI fudbaler Crvene zvezde navodno je napadnut u jednom tržnom centru u Beogradu.
18. 12. 2025. u 22:08
Komentari (0)