PEČENA GOVEDINA SA KROMPIROM U SOSU: Klasik koji miriše na domaću kuhinju

Milena Tomasevic

17. 11. 2025. u 09:57

Meko meso koje se samo raspada, bogat sos koji se krčka na tihoj vatri i savršeno rumeni krompir. Donosimo vam proveren recept koji garantuje fantastičan ukus i miris koji ispunjava ceo dom.

ПЕЧЕНА ГОВЕДИНА СА КРОМПИРОМ У СОСУ: Класик који мирише на домаћу кухињу

FOTO: Novosti

Sastojci

Za govedinu:
  • 1,2 kg govedine (vrat, but, plećka ili prsa)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki seckani crni luk
  • 3 čena zgnječenog belog luka
  • 1 šargarepa, isečena na kriške
  • 1 seckani paradajz
  • 1 kašika paradajz pirea
  • ½ šolje suvog crvenog vina (po želji)
  • 1 litar goveđeg bujona ili vruće vode
  • so i biber po ukusu
  • grančice timijana i peršuna

Za krompir:

  • 4 srednja krompira, isečena na krupne komade
  • maslinovo ulje po ukusu
  • so, biber i ruzmarin po ukusu

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi ili ekspres loncu. Stavite govedinu i propržite je sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-braon koricu. Izvadite je na tanjir i odložite sa strane.

U istu šerpu dodajte crni luk, beli luk, šargarepu i paradajz. Propržite dok blago ne omekšaju i ne dobiju aromu.

Dodajte paradajz pire, dobro promešajte i sipajte crveno vino. Kuvajte nekoliko minuta da alkohol ispari. Vratite meso, dodajte vruć bujon (ili vodu), posolite, pobiberite i dodajte grančice timijana i peršuna.

1 sat i 30 minuta na tihoj vatri, ili 45 minuta u ekspres loncu — dok meso ne omekša i ne bude lako za sečenje.

Krompir kratko obarite: oko 5 minuta u slanoj vodi. Ocedite i začinite maslinovim uljem, solju, biberom i ruzmarinom. Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne postane zlatast spolja, a mekan iznutra.

Kada je meso gotovo, isecite ga na kriške i prelijte bogatim sosom iz šerpe. Poslužite uz pečeni krompir. Na kraju pospite svežim seckanim peršunom.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

SLUČAJNO SAM SAZNAO DA IMAM LEUKEMIJU : Bivšem voditelju Pinka život se preko noći okrenuo