OBAVEZNO PROBAJTE: Čorba Frik – Alžirska čorba sa tucanim zelenim zrncima žita (VIDEO)

Bojana Jovanović

19. 08. 2024. u 08:00

ČORBA frik sprema se u Alžiru, Libiji i Tunisu i posebno je omiljena tokom Ramazana.

ОБАВЕЗНО ПРОБАЈТЕ: Чорба Фрик – Алжирска чорба са туцаним зеленим зрнцима жита (ВИДЕО)

FOTO: Promo

Ime je dobila po tvrdoj pšenici, zvanoj freekeh, koja je ubrana dok je zelena i kao takva  dodaje zadovoljavajuću snagu i hranu ovoj severnoafričkoj supi. Nežna zrna upijaju paradajz čorbu i aromatične začine, a njihov ukus se meša sa leblebijem i dinstanom piletinom, govedinom, ovčetinom ili jagnjetinom.

Potrebno je:

2 kašike ulja, kašika putera, veća glavica crnog luka, 2 čena belog luka, oko 400 g jagnjećeg mesa isečenog na sitne komade ili pilećih prsa ili mlevenih ćufti, kašičica sušenog korijandera, kašičica ras-el-hanut mešavine začina (biber, korijander, đumbir, crni biber, kumin, crni kim, kardamom, paradajz, komorač, muskatni orah, galangal, jarebika, anis, karanfilić, cimet, pomorandžin cvet, lovor, lavanda) – može se kupiti gotova smesa u prodavnicama zdrave hrane, kašika crvene ljute ili slatke paprike, so, crni biber po ukusu, veza svežeg korijandera, sveže nane i štapića celera, štapić cimeta, 3 paradajza, 1 veća tikvica, može i šargarepa i celer ukoliko volite, 2 krompira presečena napola, kašika paradajz paste ili 3 dl soka od paradajza, čaša Frik vode (zelenu pšenicu stavite u vodu da odstoji oko pola sata pre nego što je dodate u čorbu).

Priprema čorbe frik

U šerpi propržite komade mesa sa 2 kašike ulja, kašikom putera, seckanim crnim lukom i 2 čena belog luka. Pokrijte i kuvajte 15 minuta. Dodajte začine, kašičicu sušenog korijandera, kašičicu ras el hanuta, kašičicu paprike, so, crni biber, štapić cimeta. Zatim dodajte svež korijander, nanu i celer, 3 izrendana paradajza i kašiku koncentrovanog paradajza ili paradajz soka i celu tikvicu. Prelijte sa litar i po ključale vode, poklopite šerpu i ostavite da se kuva. Kada je meso kuvano, izvadite povrće iz čorbe, viljuškom ili presom za pire krompir ga usitnite i vratite ponovo u šerpu. Na kraju isperite zelenu pšenicu (frik) i sipajte je u lonac. Ostavite da nabubri, s vremena na vreme mešajući, da se ne zalepi za dno šerpe, oko pet minuta. Dodajte još začina ukoliko je potrebno. Neposredno pre serviranja pospite seckanim svežim korijanderom i svežom nanom. I uživajte uz sok od pola limuna.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)