GASPAČO: Tradicionalna španska supa
Čuveni španski specijalitet, hladna supa od paradajza, osveževa kada su vrućine.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 3-4 zrela paradajza srednje veličine
- 1 zelena paprika
- 1 mali krastavac
- 1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kriška starog hleba
- 2 kašike sirćeta
- 100 ml maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- 1/2 kašičice sitno seckane ljute paprike
- hladna voda po potrebi
- Za serviranje: sitno seckan paradajz, krastavac, prepečen hleb (po vašem ukusu)
Priprema:
Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite. U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Supu ohladite u frižideru pre služenja. Možete joj dodati i neku kocku leda, kako biste ubrzali hlađenje. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.
Preporučujemo

GURMANSKA HAMBURGER SUPA: Supa sa mlevenom govedinom i povrćem
17. 05. 2024. u 15:00

DOMAĆA SUPA SA ĆURETINOM I REZANCIMA: Ništa lepše od toplog jela na kašiku
04. 05. 2024. u 11:00

NOVINAR BI ZA OVU REČENICU U SVAKOJ DRŽAVI ZAVRŠIO U ZATVORU: Policiju i tužilaštvo koji rade svoj posao naziva “odmetnuti deo”
OVO što se naziva novinarom Nove S u jutarnjem programu izgovorio je rečenicu zbog koje bi u svakoj državi završio u zatvoru.
30. 06. 2025. u 07:38

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

"SLAGALICA" OVO NE PAMTI: Takmičar od besa polupao taster
KVIZ "Slagalica" retko ima nesvakidašnje situacije tokom emitovanja, ali se neobični trenuci dešavaju, kao i u svakom programu uživo.
29. 06. 2025. u 14:51
Komentari (0)