HLADNA SUPA OD TREŠANJA ILI VIŠANJA: Jelo koje morate probati ovog leta
Ako želite da obogatite svoj letnji jelovnik nečim novim i neobičnim, ova okrepljujuća, hladna supa je baš to što vam treba. U zavisnosti od toga koristite li višnje ili trešnje, biće slatka ili slatko-kisela, a u svakom slučaju – božanstvena! Mi vam danas predstavljamo verziju hladne supe za koju možete birati hoćete li koristiti višnje ili trešnje, a poseban ukus daju crno vino i jogurt.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 5 šolja vode
- ½ šolja šećera
- ¼ kašičice soli
- ½ šolja crnog vina
- rendana kora polovine limuna
- 230 g višanja ili trešanja (ako stavljate trešnje, sipajte manje šećera)
- 1 šolja gustog jogurta
Priprema:
Očistite trešnje ili višnje i stavite ih u činiju, a koštice u šerpu.
Nalijte vodu u lanac, preko koštica, pa uključite da se greje do ključanja. Kad proključa, smanjite na srednju vatru, pa kuvajte još pet minuta i potom izvadite koštice iz vode.
U vodu dodajte šećer, crno vino, so i limunovu koricu, pa ponovo prokuvajte na srednje jakoj vatri oko pet minuta.
Potom dodajte višnje ili trešnje i pustite da provri, pa smanjite na tihu vatru i ostavite da se krčka oko pet minuta. Sklonite s vatre.
Sipajte u veliku činiju jogurt, pa u to umešajte tečnost iz supe kad prestane da ključa. Mutite energično dok ne dobijete kompaktnu, glatku smesu. Kad se ohladi, stavite u frižider.
Pre serviranja ponovo promešajte ili umutite, jer će se jogurt odvojiti od tečnosti.
Ukrasite svežim višnjama ili trešnjama.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ITALIJANSKA SUPA SA ĆUFTAMA: Razveselite svoja čula ovom gurmanskom rapsodijom
12. 07. 2024. u 14:05

MEKSIČKA SUPA OD KUKURUZA: Drugačija i aromatična, za pravo uživanje
27. 06. 2024. u 13:00

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)