NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA POTAŽ OD KARFIOLA: Lagani obrok u kojem ćete uživati
Potaž od karfiola, ukusan i aromatičan ne može da bude bolji obrok tokom toplih dana. Rashladite ga pre serviranja i imaćete savršen ručak.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 velika glavica karfiola isečena na cvetove (oko 900 g)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk seckani
- 4 čena belog luka sitno naseckana
- 960 ml povrtnog bujona
- 1½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1½ kašike svežeg limunovog soka
- 125 ml pavlake za kuvanje
Za ukrašavanje:
- seckani svež peršun
- crni biber
Priprema:
Kako biste napravili potaž od karfiola, prvo zagrejte rernu na 218 °C. Stavite karfiol na pleh, pokapajte sa 2 kašike ulja i premažite ga, pa rasporedite u jednom sloju. Pecite dok karfiol ne omekša i ne porumeni po ivicama, oko 35 minuta, okrećući pleh na pola pečenja. Odvojite 6 cvetića za serviranje. U velikom loncu zagrejte 1 kašiku ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte bujon, karfiol, so i biber. Pustite da provri i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući. Ostavite da se malo ohladi, oko 5 minuta.
Pažljivo prebacite mešavinu karfiola u blender i blendirajte dok smesa ne postane glatka. Vratite u šerpu i umešajte sok od limuna i pavlaku za kuvanje. Ako želite, pustite da se potpuno ohladi, promešajte, ukrasite rezervisanim cvetovima karfiola, seckanim peršunom, i crnim biberom. Uživajte!
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ČORBA OD BATATA I JABUKE: Puna je vitamina i idealna za tople dane
14. 08. 2024. u 09:00

GUSTA ČORBA SA ŠARGAREPOM I REZANCIMA: Jednostavna i vrlo ukusna čorba
01. 08. 2024. u 07:00

RECEPT ZA HLADNU ČORBU OD DINjE I ĐUMBIRA: Savršeno osvežavajuća i ukusna
23. 07. 2024. u 09:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)