ĆUREĆA SUPA SA KNEDLAMA: Recept za jelo bez kojeg ne može da se zamisli ručak

Jovana Vasić

23. 02. 2025. u 11:00

Ćureća supa sa knedlama je prepuna ukusa, povrća i nutrijenata, idealna za ručak.

ЋУРЕЋА СУПА СА КНЕДЛАМА: Рецепт за јело без којег не може да се замисли ручак

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1400 g pečenih ćurećih kostiju i mesa, što je masnije, to bolje
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 2 rebra celera, seckana
  • 2 l vode ili pilećeg bujona
  • 2 kašike otopljene ćureće masti
  • 240 g luka isečenog na kockice
  • 120 g šargarepe isečene na kockice
  • 120 g celera isečenog na kockice
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1400 ml domaće bogate ćureće supe
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika seckanog mirođije

Za knedle:

  • 2 velika jajeta, umućena
  • 2 kašike otopljene ćureće masti
  • 1 kašičica soli
  • ¼ kašičice bibera
  • 1 prstohvat paprike u prahu
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 120 g brašna

Priprema:

Kako biste napravili ovu supu stavite ćuretinu (meso, kosti, kožu) u lonac. Dodajte 1 seckani luk i 2 rebra seckanog celera i ćureći bujon. Dovedite do ključanja na jakoj vatri, pa smanjite toplotu na nisku i nastavite da kuvate na laganoj vatri. Skidajte penu, ali nemojte uklanjati nikakvu masnoću. Kuvajte oko 3 sata. Dok se supa kuva, skinite masnoću dok izbija na površinu i sačuvajte je u činiji. Sačuvajte oko 4 kašike ćureće masti.

Nakon što uklonite površinsku masnoću, procedite supu u šerpu. Lagano umutite 2 jajeta u posebnoj posudi za mešanje. Dodajte 2 kašike ohlađene istopljene ćureće masti i promešajte. Umešajte so, biber i papriku. Dodajte malo sode bikarbone. Dodajte brašno i mešajte viljuškom dok smesa ne počne da se zgušnjava, 1 ili 2 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 30 minuta.

Zagrejte 2 kašike ćureće masti u velikom loncu na srednjoj vatri. Ubacite 240 g luka isečenog na kockice, 120 g šargarepe isečene na kockice, 120 g celera isečenog na kockice i so. Pržite dok luk ne postane providan, 6 ili 7 minuta. Dodajte narezani beli luk i pržite još minut. Dodajte ćureću supu i pustite da provri. Krčkajte dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Proverite začine i prilagodite so, ako je potrebno.

Testo za knedle podelite na 8 delova i svaki razvaljajte u kuglu mokrim rukama. Stavite lonac slane hladne vode da provri. Ubacujte knedle u kipuću vodu. Smanjite toplotu tako da lagano krčkaju i poklopite lonac, pa kuvajte oko 30 minuta. U supu umešajte sveže seckani peršun i mirođiju. Prelijte vruću supu preko knedli. Servirajte supu sa knedlama i uživajte.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU: Danac nije mogao da sakrije nezadovoljstvo, svađao sa sudijom, evo šta je razlog (VIDEO)