ĆUREĆA SUPA SA KNEDLAMA: Recept za jelo bez kojeg ne može da se zamisli ručak

Jovana Vasić

23. 02. 2025. u 11:00

Ćureća supa sa knedlama je prepuna ukusa, povrća i nutrijenata, idealna za ručak.

ЋУРЕЋА СУПА СА КНЕДЛАМА: Рецепт за јело без којег не може да се замисли ручак

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1400 g pečenih ćurećih kostiju i mesa, što je masnije, to bolje
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 2 rebra celera, seckana
  • 2 l vode ili pilećeg bujona
  • 2 kašike otopljene ćureće masti
  • 240 g luka isečenog na kockice
  • 120 g šargarepe isečene na kockice
  • 120 g celera isečenog na kockice
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1400 ml domaće bogate ćureće supe
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika seckanog mirođije

Za knedle:

  • 2 velika jajeta, umućena
  • 2 kašike otopljene ćureće masti
  • 1 kašičica soli
  • ¼ kašičice bibera
  • 1 prstohvat paprike u prahu
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 120 g brašna

Priprema:

Kako biste napravili ovu supu stavite ćuretinu (meso, kosti, kožu) u lonac. Dodajte 1 seckani luk i 2 rebra seckanog celera i ćureći bujon. Dovedite do ključanja na jakoj vatri, pa smanjite toplotu na nisku i nastavite da kuvate na laganoj vatri. Skidajte penu, ali nemojte uklanjati nikakvu masnoću. Kuvajte oko 3 sata. Dok se supa kuva, skinite masnoću dok izbija na površinu i sačuvajte je u činiji. Sačuvajte oko 4 kašike ćureće masti.

Nakon što uklonite površinsku masnoću, procedite supu u šerpu. Lagano umutite 2 jajeta u posebnoj posudi za mešanje. Dodajte 2 kašike ohlađene istopljene ćureće masti i promešajte. Umešajte so, biber i papriku. Dodajte malo sode bikarbone. Dodajte brašno i mešajte viljuškom dok smesa ne počne da se zgušnjava, 1 ili 2 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 30 minuta.

Zagrejte 2 kašike ćureće masti u velikom loncu na srednjoj vatri. Ubacite 240 g luka isečenog na kockice, 120 g šargarepe isečene na kockice, 120 g celera isečenog na kockice i so. Pržite dok luk ne postane providan, 6 ili 7 minuta. Dodajte narezani beli luk i pržite još minut. Dodajte ćureću supu i pustite da provri. Krčkajte dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Proverite začine i prilagodite so, ako je potrebno.

Testo za knedle podelite na 8 delova i svaki razvaljajte u kuglu mokrim rukama. Stavite lonac slane hladne vode da provri. Ubacujte knedle u kipuću vodu. Smanjite toplotu tako da lagano krčkaju i poklopite lonac, pa kuvajte oko 30 minuta. U supu umešajte sveže seckani peršun i mirođiju. Prelijte vruću supu preko knedli. Servirajte supu sa knedlama i uživajte.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub