PATLIDŽAN SALATA SA SVETE GORE: Poznatija kao melidžano salata, je jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje
Plavi paradajz koji se vrlo bojažljivo koristi u srpskom kulinarstvu, u Grčkoj sedi na tronu i sjajan je u njihovoj musaki.

Foto: Shutterstock
Dovoljno ga je poslužiti uz fetu i gusto maslinovo ulje, a ova salata je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka.
Sastojci:
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
- 6 patlidžana
- 2 crvene pečene paprike
- 1-2 čena belog luka
- 1 mladi luk sitno iseckan (po želji)
- ½ ceđenog limuna
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dve veže crvene paprike da se ispeku zajedno sa njih oko 20 minuta.
Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a pomom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cediljku da otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi isterali višak tečnosti.
Isecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu činiju. Dodajte sitno usitnjen beli luk i ostatak sastojaka - peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.
Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.
Servirajte uz prepečeni hleb i feta sir.
Prijatno!
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ZAČINjENA SALATA OD KRASTAVACA I ŠARGAREPE: Savršena za prilog
02. 02. 2025. u 15:00

SALATA SA DIMLjENOM PILETINOM: Biće glavna zvezda vaše slavske trpeze
26. 01. 2025. u 15:00Novosti online

SALATA OD KARFIOLA I ORAHA: Lako se sprema, ukusna i zdrava
24. 01. 2025. u 11:00Novosti online

PROTEINSKA SALATA BEZ MESA: Odlična ideja kako da spremite zdrav obrok
16. 01. 2025. u 16:43Novosti online

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

PREMINUO PEVAČ BORA BOJIĆ: Bio je vlasnik čuvenog svadbarskog hita i solista Radio Beograda
NARODNA muzika je ostala bez još jednog velikog majstora. 4. marta 2025. godine.
05. 03. 2025. u 19:04
Komentari (0)