POSNA ČORBA OD ŠARGAREPE I CRVENOG SOČIVA: Postaće vaša omiljena dnevna doza zdravlja u tanjiru
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva je vrlo zdrava, ukusna i začinjena.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica semena korijandera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, iseckan
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- komad đumbira od 5 cm, oljušten i sitno naseckan
- 680 g šargarepe, narendane i iseckane
- morska so i mleveni crni biber, po ukusu
- 120 g crvenog sočiva, ispranog
- 1 l povrtnog bujona
- 2 kašičice soka od limuna
Priprema:
Kako biste napravili čorbu, prvo stavite veliki lonac za supu na srednju vatru. Dodajte semenke kima i korijandera u šerpu i pržite, često ih mešajući, oko 45 sekundi do minut. Prebacite semenke na mali tanjir i ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih sameljete u prah. Mlevene začine ostavite sa strane.
Vratite veliki lonac za supu na šporet na srednju vatru i sipajte maslinovo ulje. Malo promešajte ulje, a zatim dodajte luk u šerpu i pržite oko 7-8 minuta. Dodajte mleveni kim i korijander u lonac, zajedno sa ljutom papričicom. Promešajte i pržite zajedno sa lukom pun minut. Zatim u šerpu dodajte seckani beli luk i đumbir i promešajte. Nastavite da pržite dok beli luk ne postane veoma mirisan, oko 1 minut.
Dodajte šargarepu u šerpu zajedno sa velikim prstohvatima soli i bibera. Promešajte šargarepu da se obloži sa začinima i prženim lukom. Zatim dodajte crveno sočivo u šerpu i još jednom promešajte. Na kraju sipajte povrtni bujon i promešajte. Ovu mešavinu šargarepe, sočiva i začina prokuvajte, a zatim smanjite temperaturu na laganu. Ovu smesu dinstajte nepoklopljeno, mešajući povremeno, dok šargarepa ne omekša, oko 30 minuta. Pažljivo sve prebacite u blender i blendirajte dok ne dobijete potpuno glatki potaž. Vratite potaž nazad u lonac. Pustite da proključa i umešajte sok od limuna. Pospite susamom i uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)