PILEĆA SALATA SA KUVANIM JAJIMA I KUKURUZOM: Poželećete iznova i iznova da je spremate
Ako tražite salatu koja je istovremeno osvežavajuća, kremasta i puna ukusa, onda je ova salata pravi izbor. Bilo da je poslužite kao predjelo ili glavno jelo, ova salata će sigurno biti omiljeni dodatak svakoj trpezi.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za salatu:
- 500 g pilećeg filea (sirovog)
- 3 kuvana krompira
- 1 crni luk
- 150 g topljenog sira
- 5 kuvanih jaja
- 1 konzerva kukuruza
- 250 g majoneza
- So i biber po ukusu
Marinada za pileći file:
- 1 litar vode
- 1 lovorov list
- slatka mlevena paprika, biber
- 2 kašičice soli
- pola kašičice šećera
Marinada za luk:
- pola kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
- Hladna voda
Priprema:
Ako volite bogate i kremaste salate koje su istovremeno izdašne i dekorativne, ova slojevita pileća salata biće pun pogodak! Savršeno se uklapa u svečane prilike, ali i kao specijalitet za porodične ručkove. Njen puni ukus dolazi od sočno mariniranog pilećeg mesa, nežnog krompira, hrskavog luka i topljenog sira, sve povezano laganim slojevima majoneza.
Mariniranje i priprema mesa: U šerpu sipati litar vode, dodati lovorov list, mlevenu papriku, biber u zrnu, so i šećer. Prokuvati minut, pa ubaciti pileći file. Kuvati 2 minuta od ključanja, zatim skloniti sa ringle i ostaviti meso u vodi 1 sat kako bi postalo mekano i sočno. Nakon toga, rukama ga razdvojiti na vlakna.
Mariniranje luka: Crni luk iseći na brkove i staviti u činiju. Dodati so, šećer i sirće, pa preliti hladnom vodom. Sve promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta, zatim ocediti.
Sastavljanje salate: Na tanjir naneti tanki sloj majoneza. Krompir izrendati na krupno i rasporediti kao prvi sloj, začiniti solju i biberom, pa premazati majonezom. Kao drugi sloj staviti vlaknasti pileći file. Preko mesa rasporediti marinirani luk i premazati majonezom. Skuvati jaja, odvojiti belanca i žumanca. Prvo narendati žumanca i dodati sloj majoneza. Dodati oceđeni kukuruz i ponovo premazati majonezom. Topljeni sir prethodno staviti u zamrzivač na 30 minuta, zatim ga izrendati i naneti kao sledeći sloj. Premazati majonezom. Na kraju, narendati belanca kao završni sloj i oblikovati ivice salate. Salatu ostaviti u frižideru nekoliko sati pre služenja kako bi se ukusi lepo sjedinili.
(stvarukusa)
Preporučujemo

AZIJSKA SALATA SA NUDLAMA: Brza i neverovatno ukusna – savršena za svaki obrok
12. 03. 2025. u 11:00

DODIK ŽESTOKO UDARIO NA STANIVUKOVIĆA: Dokle ćeš biti poltron najgore vrste?
PREDSEDNIK Milorad Dodik upitao je danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića "dokle će biti poltron najgore vrste koji se svakodnevno dodvorava Sarajevu, a optužuje Republiku Srpsku".
21. 08. 2025. u 19:40

"SRAM VAS BILO ZA SVE ŠTO RADITE" Vučić sa prezirom odgovorio Žaklini Tatalović na dobacivanja i upadice
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na upadice i dobacivanja novinarki N1 Žaklini Tatalović.
17. 08. 2025. u 14:28

Da li je ona najzgodnija voditeljka na RTS-u? Objavila fotke u bikiniju sa plaže
VODITELjKA Dragana Kosjerina privlači pažnju svojim atraktivnim izgledom gde god se pojavi.
22. 08. 2025. u 13:24
Komentari (0)