SOLJANKA: Recept za rusku čorbu punu ukusa

Milena Tomasevic

11. 09. 2025. u 14:11

Soljanka je tradicionalna ruska čorba koja svojim bogatim ukusom i gustom teksturom odmah osvaja. Kombinacija mesa, povrća, kiselih krastavaca i aroma začina čini je savršenim jelom za hladne dane.

СОЉАНКА: Рецепт за руску чорбу пуну укуса

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 400 gr kobasice (poželjno dimljene)
  • 300 gr šunke ili slanine
  • 2 crna luka
  • 2 šargarepe
  • 2 paprike (crvena i žuta)
  • 2–3 krompira
  • 200 gr pečuraka
  • 4–5 kiselih krastavaca
  • 2–3 kašike paradajz pirea
  • 2 l mesne ili povrtne čorbe
  • 2 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • malo muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu
  • 1 limun
  • 2 kašike ulja za prženje
  • 3 kašike pavlake (18% mm)
  • svež kopar za posipanje

Priprema:

Kobasicu i šunku iseckajte na kockice i propržite na ulju u velikom loncu dok blago ne porumene. Dodajte sitno seckani crni luk, šargarepu i papriku. Propržite nekoliko minuta, dok povrće malo ne omekša. Umešajte pečurke i kuvajte oko 5 minuta. Zatim dodajte kisele krastavce, paradajz pire i sitno iseckan beli luk. Dobro promešajte.

Ulijte čorbu, pa dodajte isečen krompir, lovorov list i muskatni oraščić. Kuvajte 25 minuta, dok krompir ne omekša. Začinite po ukusu solju i biberom.

Poslužite toplu čorbu uz parče limuna, kašiku pavlake i svež kopar.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub