DOMAĆI ČIMIČURI: Argentinski sos koji osvaja

Milena Tomasevic

26. 09. 2025. u 16:00

Čimičuri je jedan od najpoznatijih sosova argentinske kuhinje, koji se najčešće služi uz pečeno meso, ali se odlično slaže i sa povrćem, ribom ili svežim hlebom. Osvežavajući i aromatičan, priprema se od nekoliko osnovnih namirnica i spreman je za samo nekoliko minuta.

ДОМАЋИ ЧИМИЧУРИ: Аргентински сос који осваја

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 1 šolja sitno seckanog svežeg peršuna
  • 4 čena belog luka (sitno seckana ili zgnječena)
  • 2 kašike sušenog origana
  • 1 kašičica mlevene čili papričice (po želji, ako volite ljuto)
  • ½ kašičice mlevenog crnog bibera
  • ½ kašičice soli
  • ½ šolje crvenog vinskog sirćeta
  • ¾ šolje maslinovog ulja (ili blažeg neutralnog ulja)
  • 1 kašika sitno seckanog belog ili crvenog luka (po želji)
  • 1 kašičica sitno seckane crvene paprike (po želji, za boju i teksturu)

Priprema:

Sitno iseckajte peršun, beli luk, luk i crvenu papriku. U činiji pomešajte sve seckane sastojke, dodajte origano, čili, biber i so. Dodajte sirće i dobro promešajte da se sastojci upiju. Uz mešanje polako dodajte ulje kako bi se sos lepo emulgovao. Probajte i po potrebi dodatno začinite. Ostavite sos najmanje 30 minuta da odstoji, a idealno je da se hladi sat vremena pre služenja.

Čuvanje: Sos čuvajte u staklenoj, dobro zatvorenoj tegli do 7 dana u frižideru.

Uživajte! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub