SALATA OD TIKVICA I ŠARGAREPE: Šarena, hrskava i mirisna salata

Milena Tomasevic

27. 09. 2025. u 10:50

Savršeno za sendviče, za brz ručak ili kao osvežavajuća užina! Ova salata od tikvica i šargarepe jedan je od onih recepata koji uvek „nestane“ prvi iz ostave. Hrskavo povrće, lagana kiselost i miris začina čine je neodoljivom. Ako je jednom napravite, postaće obavezan deo vaše zimnice!

САЛАТА ОД ТИКВИЦА И ШАРГАРЕПЕ: Шарена, хрскава и мирисна салата

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 2 kg tikvica
  • 1 kg šargarepe
  • 500 g crnog luka
  • 1 šolja (200 ml) 10% sirćeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika semena senfa
  • 1 kašika bibera u zrnu
  • 1 kašika aleve paprike
  • 3 lovorova lista

Priprema:

Tikvice i šargarepu operite i izrendajte na krupno rende. Luk iseckajte na tanke polumesece. U velikoj posudi pomešajte povrće sa kašikom soli i ostavite da odstoji oko 2 sata. Zatim dobro ocedite višak vode. U šerpi prokuvajte sirće, šećer i sve začine (senf, biber, alevu papriku, lovorov list). Nastanuće mirisna marinada. Prelijte vrućom marinadom pripremljeno povrće i pažljivo promešajte. Stavite salatu u sterilisane tegle, dobro je pritisnite da ne ostane vazduha i zatvorite poklopce. Pasterizujte tegle oko 15 minuta.

Savet:
Ova salata je sjajna uz pečenje, kao prilog uz ribu ili jednostavno na parčetu svežeg hleba. Šargarepa daje slatkastu notu, tikvice hrskavost, a začini bogatstvo ukusa.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub