SALATA OD TIKVICA I ŠARGAREPE: Šarena, hrskava i mirisna salata
Savršeno za sendviče, za brz ručak ili kao osvežavajuća užina! Ova salata od tikvica i šargarepe jedan je od onih recepata koji uvek „nestane“ prvi iz ostave. Hrskavo povrće, lagana kiselost i miris začina čine je neodoljivom. Ako je jednom napravite, postaće obavezan deo vaše zimnice!
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 2 kg tikvica
- 1 kg šargarepe
- 500 g crnog luka
- 1 šolja (200 ml) 10% sirćeta
- 1 šolja šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika semena senfa
- 1 kašika bibera u zrnu
- 1 kašika aleve paprike
- 3 lovorova lista
Priprema:
Tikvice i šargarepu operite i izrendajte na krupno rende. Luk iseckajte na tanke polumesece. U velikoj posudi pomešajte povrće sa kašikom soli i ostavite da odstoji oko 2 sata. Zatim dobro ocedite višak vode. U šerpi prokuvajte sirće, šećer i sve začine (senf, biber, alevu papriku, lovorov list). Nastanuće mirisna marinada. Prelijte vrućom marinadom pripremljeno povrće i pažljivo promešajte. Stavite salatu u sterilisane tegle, dobro je pritisnite da ne ostane vazduha i zatvorite poklopce. Pasterizujte tegle oko 15 minuta.
Savet:
Ova salata je sjajna uz pečenje, kao prilog uz ribu ili jednostavno na parčetu svežeg hleba. Šargarepa daje slatkastu notu, tikvice hrskavost, a začini bogatstvo ukusa.
Prijatno!
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
SPAVA PORED VC ŠOLjE BEZ POKLOPCA Haos u zatvoru gde je Sarkozi, viču mu: "Osvetićemo Gadafija!" Poseban tretman za bivšeg predsednika
"SVI zatvorenici prave buku, viču, lupaju po zidovima..."
22. 10. 2025. u 15:32
Komentari (0)