KISELI KUPUS NA NEMAČKI NAČIN: Dodaju mu začin zbog kojeg bude savršeno ukusan i ne kvari se do proleća
NEMAČKI kupus se najčešće služi uz kobasice, svinjetinu ili pire krompir, a priprema se veoma jednostavno, uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja.
Foto Shutterstock
Kiseli kupus, ili Sauerkraut, predstavlja jedan od najpoznatijih tradicionalnih dodataka u nemačkoj kuhinji.
Ova fermentisana delicija ne samo da ima bogat, pikantan ukus, već je i odličan izvor probiotika i vitamina C. Nemački kupus se najčešće služi uz kobasice, svinjetinu ili pire krompir, a priprema se veoma jednostavno, uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja.
Sastojci:
2 glavice belog kupusa (oko 2 kg)
30 g morske soli (15 g po kilogramu kupusa)
1 kašika kima (opciono, ali tradicionalno u nemačkoj verziji)
1-2 lovorova lista
5-6 zrna crnog bibera
Priprema:
1. Operite i očistite kupus. Isecite ga što tanje, idealno je da koristite rende za kupus.
2. U velikoj posudi pomešajte kupus i so. Počnite da ga gnječite rukama, so će pomoći da kupus pusti sok. To traje 10-15 minuta, dok se ne pojavi tečnost.
3. Dodajte kim, lovorov list i biber. Dobro promešajte.
4. Prebacite kupus u sterilnu staklenu teglu ili keramičko burence. Pritisnite ga kašikom ili nečim teškim kako bi sok prekrio kupus. Bitno je da kupus ostane potopljen u sopstvenom soku kako ne bi došlo do kvarenja.
5. Pokrijte gazom ili poklopcem koji ne zatvara hermetički. Ostavite kupus da se kiseli na sobnoj temperaturi (18–22°C) oko 7 do 14 dana. Probajte posle 7 dana. Ako je dovoljno kiseo, možete ga premestiti u frižider da usporite kiseljenje.
(Najžena)
BONUS VIDEO - ŠAMPIONI U FOKUSU: Strahinja Trivković diplomata znanja i sporta
Preporučujemo
POSNA SALATA OD PAPRIKE, ŠEĆERCA, ŠAMPINjONA: Laka, osvežavajuća i puna ukusa
21. 11. 2025. u 07:00
REBARCA SA KROMPIROM I SLANINOM: Sočno, aromatično i savršeno za porodičnu večeru
20. 11. 2025. u 19:00
SUTRA SLAVIMO ARANĐELOVDAN: Postoji verovanje da se ne sprema žito, evo šta je istina
SRPSKA pravoslavna crkva sutra će proslaviti Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatom kao Aranđelovdan.
20. 11. 2025. u 22:23
PUTIN ZAVRŠIO U BOLNICI: Proveo noć na klinici
RUSKI predsednik Vladimir Putin objavio je da je završio godišnji lekarski pregled i rezultati su dobri.
19. 11. 2025. u 20:22
ARNAUTOVIĆ EMOTIVAN: Pet godina imam problem sa suprugom
IZUZETNO emotivan bio je kapiten Austrije Marko Arnautović nakon velikog uspeha u kvalifikacijama za Mundijal.
20. 11. 2025. u 12:40
Komentari (0)