IDEALNA ROĐENDANSKA POSLASTICA: "Alžirska torta" zadovoljiće sva vaša čula (RECEPT + POSTUPAK)
U VREME praznika, rođendana ili drugih proslava, ova torta će vam zadovoljiti sva čula ukusna, sočna, ali i izdašna dopašće se i najmlađima i starijima.

J. Matijević
Poznata je kao "Alžirska torta" i trebaće vam vremena da je pripremite, ali koliko god da uživate u njenom ukusu toliko ćete uživati i u pohvalama onih koji je budu probali.
Sastojci za kore (ispecite tri):
3 belanca
3 kašike šećera
1 žumance
2 kašike brašna
2 kašike griza
Prvi fil:
250 ml vode
250 ml soka od ananasa (iz konzerve)
4 kašike šećera
2 kesice pudinga od vanile
80 ml slatke pavlake
7 kolutova ananasa
Drugi fil:
1/2 l mleka
4 kašike šećera
6 žumanaca
1,5 kesica pudinga od vanile
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
Potrebno je još:
3-4 banane
200 ml slatke pavlake za ukrašavanje
ostatak soka od ananasa za natapanje kora

J. Matijević
Priprema
Ispecite tri kore tako što ćete penasto umutiti belanca, dodajte šećer, žumance, brašno i griz. Pecite u mašću podmazanom okruglom plehu (prečnika 26 cm) na 175 stepeni dok se korane odvoji od ivice pleha.
Prvi fil:
U šerpu uspite vodu i sok od ananasa, sačekajte da provri pa uspite šećer i puding rastvorene u pet kašika vode. Skuvan puding dobro ohladite. Posebno umutite slatku pavlaku, pa sjedinite sa ohlađenim pudingom. Na kraju dodajte sitno iseckane kolutove ananasa (iseckajte ih dan ranije i ostavite u rešetki da se dobro ocede).
Drugi fil:
Ulijte mleko u šerpu, dodajte šećer i promešajte. Sačekajte da provri pa polako sipajući dodajte prethodno umućenu smesu od žumanaca, pudinga i pet kašika mleka. Gotov fil ostavite da se ohladi, pa ga sjedinite sa penasto umućenim maslacom i šećerom u prahu.
Koru filujte prvim filom, pa drugim, a onda poređeajte iseckane banane. Tako i preko druge kore, a na treću stavite samo prvi i drugi fil. celu tortu prefilujte umućenom slatkom pavlakom.

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU VEZANU ZA SRBIJU: Ograničili uvoz ove namirnice iz naše zemlje
VLADA Moldavije donela je odluku o privremenom ograničenju uvoza šećera iz Srbije, uz obrazloženje da na taj način želi da zaštiti domaću proizvodnju i stabilizuje tržište.
10. 10. 2025. u 13:22

RUSI OTKRILI ČIME SU SINOĆ GAĐALI UKRAJINU: "Odgovor na terorističke udare po civilnim objektima"
RUSKE oružane snage tokom noći izvele su masovni napad na energetske objekte koji napajaju vojno-industrijski kompleks Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10. 10. 2025. u 14:48

OTAC PREDRAG: Najveći greh Srba na slavama "To je šamar svetitelju"
OTAC Predrag Popović objašnjava da se slave u istoriji kod Srba vezuju za period ili dan u kom je određena porodica primila hrišćansku veru.
12. 10. 2025. u 12:33
Komentari (0)