POSLASTICE SA SVIH STRANA SVETA: Recepti za Far Breton, Lemington čupavci, Santjago
ŠEST recepta koji će vas oduševiti
Foto Shutterstock
Far Breton
Potrebno je: 4 šoljice mleka, 160 g putera, 200 g šećera u prahu, kašičica arome vanile, 250 g brašna, prstohvat soli, 6 jaja, šoljica višanja
Mleko, puter i pola količine šećera mešajte na srednjoj vatri, dok se puter ne otopi, pa ostavite da se tečnost prohladi i onda dodajte vanilu. Umutite jaja sa ostatkom šećera, povremeno dodajući brašno, posolite, a na kraju dodajte i prohlađen tečni deo. Retku smesu ulijte u kalup, dodajte višnje (možete i malo suvih grožđica), pa pecite 45-60 minuta na 180 stepeni. Gotov kolač, pripremljen po receptu majstora iz Bretanje, služite uz kafu ili čaj.
* * * * * * * * * *
Lemington čupavci
Potrebno je za biskvit: 3 jajeta, 10 kašika šećera, 13 kašika ulja, 100 ml mleka, 16 kašika brašna, kesica praška za pecivo, kesica vanilin šećera. Za glazuru: 1,5 dl mleka, 150 g čokolade za kuvanje, 150 g margarina, 200 g kokosovog brašna, 150 g šećera
Foto Shutterstock
Umutite jaja, vanilin šećer i šećer, dodajte mleko i ulje neprestano mešajući. Polako dodajte brašno u koje ste umešali prašak za pecivo. Pleh nauljite, pospite s malo brašna, sipajte smesu i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se malo ohladi, isecite na kocke. Na laganoj vatri prokuvajte mleko sa šećerom. Kad provri, dodajte margarin i čokoladu. Neprestano mešajte dok ponovo ne provri. Ohladite smesu da bude mlaka, pa kocke najpre uvaljajte u nju, a potom u kokosovo brašno. Biskvit, ako želite, možete da prepolovite po širini, da jednu površinu premažete džemom po želji, a zatim na to stavite drugu da se zalepi. Tako će čupavci, omiljeni kolač Australijanaca, biti dekorativniji kada ih zagrizete.
* * * * * * * * * *
Santjago
Potrebno je: 500 g mlevenih badema, 500 g šećera, 7 jaja, 150 g brašna, 100 g margarina, 50 g šećera u prahu, kašičica cimeta, čaša slatkog vina, rendana limunova kora
Foto Shutterstock
Dobro izmešajte jedno jaje, margarin, brašno i jednu kašiku vode. Testo razvucite oklagijom i njime prekrijte margarinom premazan i brašnom posut pleh. U posudi pomešajte mleveni badem, šećer, cimet, limunovu koru, pa dodajte vino i preostala jaja, jedno po jedno. Gotovom smesom prelijte testo i poravnajte je, pa stavite u rernu na srednju temperaturu, dok testo ne dobije zlatnu boju. Gotov i ohlađen kolač isecite i pospite šećerom u prahu. Služite uz kafu sa mlekom ili vinom.
* * * * * * * * * *
Om Ali s ukusom Orijenta
Potrebno je: 250 g lisnatog testa, šaka suvih kajsija, šaka suvih grožđica i brusnica, šaka lešnika, badema, kokosa, pistaća, 200 ml mleka, 300 ml slatke pavlake, kašika praška za puding po želji, kašika meda, cimet, malo margarina
Foto Shutterstock
Tepsiju okrenite naopačke i na njoj razvaljajte lisnato testo, pa ga pecite 15 minuta na 180 stepeni. Za to vreme iseckajte kajsije, lešnike, pistaće i ostale sastojke koje ste odabrali. Mleko, slatku pavlaku, med i cimet zagrejte do ključanja, dodajte kašiku pudinga razmućenu u nekoliko kašika mleka. Pečeno testo isecite na komade, stavite u margarinom premazanu tepsiju, pospite suvim voćem i orašastim plodovima, pa sve prelijte skuvanim mlekom. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Ova egipatska poslastica se jede topla.
* * * * * * * * * *
Čokoladna torta "kapreze"
Potrebno je: 5 jaja, 200 g šećera, 200 g maslaca, 200 g tamne čokolade, 250 g krupno mlevenih badema, kesica vanilin šećera, 1/2 šoljice ruma, so
Foto Shutterstock
Odvojite žumanca od belanaca. Na pari rastopite maslac i čokoladu i pustite da se ohlade, uz povremeno mešanje. Penasto umešajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte otopljeni maslac i bademe, stalno mešajući. Zatim dodajte rum i otopljenu čokoladu. Penasto umutite belanca kojima ste dodali prstohvat soli. Varjačom lagano pomešajte dve smese, pa izlijte u kalup za tortu prethodno namazan maslacem. Pecite oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Ohlađenu tortu, u kojoj često uživaju Italijani, pospite šećerom u prahu.
* * * * * * * * * *
Nanaimo kocke ili štangle
Potrebno je za podlogu: 125 g margarina, 1/3 šoljice šećera, 5 kašika kakaoa, jaje, 8 komada keksa po izboru, 1/2 šoljice badema, 2/3 šoljice kokosovog brašna. Za krem: 200 g margarina, 1/2 šoljice slatke pavlake, 3 kašike praha pudinga od vanile, 2,5 šoljice šećera u prahu, 2 kašičice ekstrakta vanile. Za tamni sloj: 150 g tamne čokolade, 50 g margarina
Foto Shutterstock
U šerpu stavite margarin, šećer i kakao. Neka se otope, uz mešanje, na najnižoj temperaturi. Kada masa postane glatka isključite šporet. U većoj činiji umutite jaje, pa uz stalno mešanje žicom polako dodajte otopljenu vruću smesu. Krem će se zgusnuti pri dodiru jajeta i vruće čokolade. Zatim dodajte krupnije samleven keks, pa seckane bademe (mogu i mleveni), a umešajte i kokosovo brašno da dobijete jednoličnu smesu. Dublji tiganj obložite masnim papirom, ubacite smesu i dobro je izravnajte. Sve sastojke za krem stavite u jednu posudu i dobro izmiksajte, pa time premažite podlogu kolača. Zatim zajedno otopite čokoladu i maslac, ostavite da se ohladi i tek onda prelijte kolač i odmah stavite u frižider. Kad se stegne, ovaj kanadski desert isecite na kocke ili štangle.
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
SRPKINjA KOJA JE OČARALA MUSOLINIJA Odbila italijansko državljanstvo: "Na dnu moje duše - Srpstvo"
TOKOM izložbe u Rimu 1935. godine, gde je Milena Pavlović izlagala sa italijanskim umetnicima, Musolini je prepoznao njeno prezime i zastao da je upozna.
05. 11. 2025. u 08:43
Komentari (1)