POSLASTICE SA SVIH STRANA SVETA: Recepti za Far Breton, Lemington čupavci, Santjago

V. N.

22. 05. 2023. u 07:00

ŠEST recepta koji će vas oduševiti

ПОСЛАСТИЦЕ СА СВИХ СТРАНА СВЕТА: Рецепти за Фар Бретон, Лемингтон чупавци, Сантјаго

Foto Shutterstock

Far Breton

Potrebno je: 4 šoljice mleka, 160 g putera, 200 g šećera u prahu, kašičica arome vanile, 250 g brašna, prstohvat soli, 6 jaja, šoljica višanja

Mleko, puter i pola količine šećera mešajte na srednjoj vatri, dok se puter ne otopi, pa ostavite da se tečnost prohladi i onda dodajte vanilu. Umutite jaja sa ostatkom šećera, povremeno dodajući brašno, posolite, a na kraju dodajte i prohlađen tečni deo. Retku smesu ulijte u kalup, dodajte višnje (možete i malo suvih grožđica), pa pecite 45-60 minuta na 180 stepeni. Gotov kolač, pripremljen po receptu majstora iz Bretanje, služite uz kafu ili čaj.

* * * * * * * * * *

Lemington čupavci

Potrebno je za biskvit: 3 jajeta, 10 kašika šećera, 13 kašika ulja, 100 ml mleka, 16 kašika brašna, kesica praška za pecivo, kesica vanilin šećera. Za glazuru: 1,5 dl mleka, 150 g čokolade za kuvanje, 150 g margarina, 200 g kokosovog brašna, 150 g šećera

Foto Shutterstock

Umutite jaja, vanilin šećer i šećer, dodajte mleko i ulje neprestano mešajući. Polako dodajte brašno u koje ste umešali prašak za pecivo. Pleh nauljite, pospite s malo brašna, sipajte smesu i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se malo ohladi, isecite na kocke. Na laganoj vatri prokuvajte mleko sa šećerom. Kad provri, dodajte margarin i čokoladu. Neprestano mešajte dok ponovo ne provri. Ohladite smesu da bude mlaka, pa kocke najpre uvaljajte u nju, a potom u kokosovo brašno. Biskvit, ako želite, možete da prepolovite po širini, da jednu površinu premažete džemom po želji, a zatim na to stavite drugu da se zalepi. Tako će čupavci, omiljeni kolač Australijanaca, biti dekorativniji kada ih zagrizete.

* * * * * * * * * *

Santjago

Potrebno je: 500 g mlevenih badema, 500 g šećera, 7 jaja, 150 g brašna, 100 g margarina, 50 g šećera u prahu, kašičica cimeta, čaša slatkog vina, rendana limunova kora

Foto Shutterstock

Dobro izmešajte jedno jaje, margarin, brašno i jednu kašiku vode. Testo razvucite oklagijom i njime prekrijte margarinom premazan i brašnom posut pleh. U posudi pomešajte mleveni badem, šećer, cimet, limunovu koru, pa dodajte vino i preostala jaja, jedno po jedno. Gotovom smesom prelijte testo i poravnajte je, pa stavite u rernu na srednju temperaturu, dok testo ne dobije zlatnu boju. Gotov i ohlađen kolač isecite i pospite šećerom u prahu. Služite uz kafu sa mlekom ili vinom.

* * * * * * * * * *

Om Ali s ukusom Orijenta

Potrebno je: 250 g lisnatog testa, šaka suvih kajsija, šaka suvih grožđica i brusnica, šaka lešnika, badema, kokosa, pistaća, 200 ml mleka, 300 ml slatke pavlake, kašika praška za puding po želji, kašika meda, cimet, malo margarina

Foto Shutterstock

Tepsiju okrenite naopačke i na njoj razvaljajte lisnato testo, pa ga pecite 15 minuta na 180 stepeni. Za to vreme iseckajte kajsije, lešnike, pistaće i ostale sastojke koje ste odabrali. Mleko, slatku pavlaku, med i cimet zagrejte do ključanja, dodajte kašiku pudinga razmućenu u nekoliko kašika mleka. Pečeno testo isecite na komade, stavite u margarinom premazanu tepsiju, pospite suvim voćem i orašastim plodovima, pa sve prelijte skuvanim mlekom. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Ova egipatska poslastica se jede topla.

* * * * * * * * * *

Čokoladna torta "kapreze"

Potrebno je: 5 jaja, 200 g šećera, 200 g maslaca, 200 g tamne čokolade, 250 g krupno mlevenih badema, kesica vanilin šećera, 1/2 šoljice ruma, so

Foto Shutterstock

Odvojite žumanca od belanaca. Na pari rastopite maslac i čokoladu i pustite da se ohlade, uz povremeno mešanje. Penasto umešajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte otopljeni maslac i bademe, stalno mešajući. Zatim dodajte rum i otopljenu čokoladu. Penasto umutite belanca kojima ste dodali prstohvat soli. Varjačom lagano pomešajte dve smese, pa izlijte u kalup za tortu prethodno namazan maslacem. Pecite oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Ohlađenu tortu, u kojoj često uživaju Italijani, pospite šećerom u prahu.

* * * * * * * * * *

Nanaimo kocke ili štangle

Potrebno je za podlogu: 125 g margarina, 1/3 šoljice šećera, 5 kašika kakaoa, jaje, 8 komada keksa po izboru, 1/2 šoljice badema, 2/3 šoljice kokosovog brašna. Za krem: 200 g margarina, 1/2 šoljice slatke pavlake, 3 kašike praha pudinga od vanile, 2,5 šoljice šećera u prahu, 2 kašičice ekstrakta vanile. Za tamni sloj: 150 g tamne čokolade, 50 g margarina

Foto Shutterstock

U šerpu stavite margarin, šećer i kakao. Neka se otope, uz mešanje, na najnižoj temperaturi. Kada masa postane glatka isključite šporet. U većoj činiji umutite jaje, pa uz stalno mešanje žicom polako dodajte otopljenu vruću smesu. Krem će se zgusnuti pri dodiru jajeta i vruće čokolade. Zatim dodajte krupnije samleven keks, pa seckane bademe (mogu i mleveni), a umešajte i kokosovo brašno da dobijete jednoličnu smesu. Dublji tiganj obložite masnim papirom, ubacite smesu i dobro je izravnajte. Sve sastojke za krem stavite u jednu posudu i dobro izmiksajte, pa time premažite podlogu kolača. Zatim zajedno otopite čokoladu i maslac, ostavite da se ohladi i tek onda prelijte kolač i odmah stavite u frižider. Kad se stegne, ovaj kanadski desert isecite na kocke ili štangle.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (1)

BILO JE TUŽNO, FALILI SU ĐOKOVIĆ I FEDERER: Ferer progovorio o Nadalovom oproštaju