TULUMBE - recept koji uspeva svakoj domaćici: Obradujte ukućane ovim slatkišom za VIKEND (RECEPT)

Novosti online

15. 06. 2023. u 17:50

UKOLIKO ne znate koju poslasticu da spremite za predstojeći vikend, evo jednog tradicionalnog recepta

ТУЛУМБЕ - рецепт који успева свакој домаћици: Обрадујте укућане овим слаткишом за ВИКЕНД (РЕЦЕПТ)

Foto: Shutterstock

Ako volite tulumbe onda će vam se ovaj recept sigurno svideti, jer nema šanse da ne uspe ako pažljivo sledite uputstvo.

Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi. Vodite računa i o zdravlju, jer je ovaj kolač pun šećera, pa koliko prija nepcima, može i da naškodi.

TULUMBE - sastojci:

Za testo:

– 4 krupnija jaja

– 400 ml vode
– 100 ml ulja
– 250 gr brašna
– 2 kašičice šećera
– prstohvat soli
– 1 L ulja za prženje

Za sirup:

– 1 kg šećera

– 600 ml vode
– kriške od pola limuna

TULUMBA - priprema:

Preliv treba napraviti dan ranije, i ostaviti je da odstoji preko noći da se lepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.

U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa, skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte.

Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. Dok se testo hladi, vi penasto umutite jaja. Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite.

Kada vam se čini da ste dobili meko, svilenkasto testo, gotovo je. Tim testom punite špric za tulumbe.

U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja.

U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu, jer će tulumbe narasti.

Uključiti ringlu na 4 (od 6) i staviti tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.

Kada poprime zlatnu boju po žlebovima, vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu).

Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi, i staviti ih da se prže.

Kada je druga tura gotova, prvu poređati u pleh, a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa.

Kada su sve tulumbe gotove, preliti ih sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti