TULUMBE - recept koji uspeva svakoj domaćici: Obradujte ukućane ovim slatkišom za VIKEND (RECEPT)
UKOLIKO ne znate koju poslasticu da spremite za predstojeći vikend, evo jednog tradicionalnog recepta

Foto: Shutterstock
Ako volite tulumbe onda će vam se ovaj recept sigurno svideti, jer nema šanse da ne uspe ako pažljivo sledite uputstvo.
Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi. Vodite računa i o zdravlju, jer je ovaj kolač pun šećera, pa koliko prija nepcima, može i da naškodi.
TULUMBE - sastojci:
Za testo:
– 4 krupnija jaja
– 100 ml ulja
– 250 gr brašna
– 2 kašičice šećera
– prstohvat soli
– 1 L ulja za prženje
Za sirup:
– 1 kg šećera
– 600 ml vode
– kriške od pola limuna
TULUMBA - priprema:
Preliv treba napraviti dan ranije, i ostaviti je da odstoji preko noći da se lepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa, skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte.
Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. Dok se testo hladi, vi penasto umutite jaja. Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite.
Kada vam se čini da ste dobili meko, svilenkasto testo, gotovo je. Tim testom punite špric za tulumbe.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja.
U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu, jer će tulumbe narasti.
Uključiti ringlu na 4 (od 6) i staviti tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
Kada poprime zlatnu boju po žlebovima, vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu).
Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi, i staviti ih da se prže.
Kada je druga tura gotova, prvu poređati u pleh, a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa.
Kada su sve tulumbe gotove, preliti ih sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade.
Preporučujemo

KREMASTI KOLAČ PO STARINSKOM RECEPTU: Jednostavan i brz, a ukus savršen! (VIDEO)
09. 06. 2023. u 17:45

RECEPT za najsočniju baklavu sa pistaćima: Ovakvu do sada niste jeli!
04. 06. 2023. u 07:00

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU VEZANU ZA SRBIJU: Ograničili uvoz ove namirnice iz naše zemlje
VLADA Moldavije donela je odluku o privremenom ograničenju uvoza šećera iz Srbije, uz obrazloženje da na taj način želi da zaštiti domaću proizvodnju i stabilizuje tržište.
10. 10. 2025. u 13:22

RUSI OTKRILI ČIME SU SINOĆ GAĐALI UKRAJINU: "Odgovor na terorističke udare po civilnim objektima"
RUSKE oružane snage tokom noći izvele su masovni napad na energetske objekte koji napajaju vojno-industrijski kompleks Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10. 10. 2025. u 14:48

OTAC PREDRAG: Najveći greh Srba na slavama "To je šamar svetitelju"
OTAC Predrag Popović objašnjava da se slave u istoriji kod Srba vezuju za period ili dan u kom je određena porodica primila hrišćansku veru.
12. 10. 2025. u 12:33
Komentari (3)