ŠAPICE - STARINSKI KOLAČIĆI OD ORAHA I MASTI: Mekani kao duša, a što duže stoje, to su lepši
ŠAPICE - za mnoge kolač koji predstavlja miris i ukus detinjstva.
Ovo su starinski kolači, koji mogu dugo da stoje. Nekada su se obavezno pripremali za svadbe i novogodišnje-božićne praznike.
Šapice se prave sa mašću, jer im to daje onaj poznati osećaj „topljenja“ u ustima. Naravno, mogu se praviti i sa margarinom ili puterom. Peku se posebnim limenim modlicama raznih oblika, koje se prodaju u limarskim radnjama ili na pijaci.
Sastojci:
250 g svinjske masti
3 jajeta
250 g mlevenih oraha
500 g brašna tip 400
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite mast, šećer i jaja. Sad dodajte brašno i orahe, pa dobro izradite testo. Kalupe podmažite mašću i pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti. Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji. Ređajte šapice u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u šećer u prahu, zamirisan vanilom.
(Sećanja.com)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
NEOČEKIVANA IZJAVA BERBOKOVE O HARKOVSKOJ OBLASTI: Bolno priznanje nemačke ministarke
NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je ozbiljne poteškoće za Oružane snage Ukrajine u Harkovskoj oblasti.
18. 05. 2024. u 12:12
ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE TRAMPA: Treći svetski rat bi mogao izbiti pre predsedničkih izbora u SAD
BIVŠI američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi za pet meseci preostalih do izbora u SAD mogao da izbije treći svetski rat zbog nesposobnosti aktuelnog američkog rukovodstva.
18. 05. 2024. u 09:45
TAKO MLAD: Otkriven uzrok smrti muža Zvezde Granda - otac mu umro pre mesec dana
PAR je intimu ljubomorno čuvao od javnosti.
16. 05. 2024. u 17:05 >> 17:37
Komentari (0)