ŽITO TORTA - KLASIK POSLASTICA SA ORASIMA: Uz nju su odrasle sve generacije
JEDNA od prvih asocijacija na detinjstvo jeste predivna žito torta.
U fil i kore se dodaju orasi, a gotovo je uvek bila na trpezi za rođendane, praznike ili slave. Izgledom i ukusom uvek vraća u detinjstvo i bezbrižne dane. Spremite neprikosnoveni klasik među poslasticama sa orasima.
Sastojci:
300 g oraha
3 jaja
150 g šećera
100 g skroba
1 l mleka
100 g putera
1 kašičica vanilin šećera
Za koru:
6 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
150 g brašna
1,5 kašičica vanilin šećera
100 g putera
Priprema:
Propržite orahe na niskoj temperaturi. U veliku šerpu ubacite jaja i šećer, umutite pa dodajte skrob. Promešajte dobro, pa dodajte mleko. Stavite na šporet i mešajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Smesu stavite u činiju i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi.
Polovinu oraha izblendirajte, drugu polovine krupnije iseckajte. U činiju ubacite jaja i so, pa umiksajte. Dodajte šećer miksajući čitavo vreme. Kada dobijete teksturu fila, ubacite polovinu prosejanog brašna i vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte ostatak brašna. Kada dobro umešate, dodajte izblendirane orahe. Smesu izlijte u kalup za pečenje obložen pek papirom, pa pecite na 180°C oko 30-35 minuta. Kada se ohladi, presecite je uzdužno na dva jednaka dela.
Umiksajte omekšali puter i vanilin šećer, pa postepeno dodajte smesu sa kukuruznim skrobom, muteći čitavo vreme. Dodajte u smesu seckane orahe, ali odvojite manji deo za dekoraciju. Nanesite polovinu fila preko prve kore za žito tortu, prekrijte drugom korom pa rasporedite ostatak fila.
Pospite žito tortu izdvojenim orasima, pa stavite da se stegne četiri sata u frižideru.
(Stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
STIGAO ŽESTOK ODGOVOR TRAMPU OD PREDSEDNIKA: To je naše i tako će ostati!
PREDSEDNIK Paname Hose Mulino poručio je da Panamski kanal pripada njegovoj državi i da oko toga neće biti pregovora.
23. 12. 2024. u 08:54
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
"SRCE MOJE, DUŠO MOJA" Dajana grca u suzama zbog Žike, a on je grli: "Setila sam se naše svadbe" (VIDEO)
"ZASLUŽIO si da te zagrlim i poljubim..."
23. 12. 2024. u 10:06
Komentari (0)