ŽITO TORTA - KLASIK POSLASTICA SA ORASIMA: Uz nju su odrasle sve generacije
JEDNA od prvih asocijacija na detinjstvo jeste predivna žito torta.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja
U fil i kore se dodaju orasi, a gotovo je uvek bila na trpezi za rođendane, praznike ili slave. Izgledom i ukusom uvek vraća u detinjstvo i bezbrižne dane. Spremite neprikosnoveni klasik među poslasticama sa orasima.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja
Sastojci:
300 g oraha Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja
3 jaja
150 g šećera
100 g skroba
1 l mleka
100 g putera
1 kašičica vanilin šećera
Za koru:
6 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
150 g brašna
1,5 kašičica vanilin šećera
100 g putera
Priprema:
Propržite orahe na niskoj temperaturi. U veliku šerpu ubacite jaja i šećer, umutite pa dodajte skrob. Promešajte dobro, pa dodajte mleko. Stavite na šporet i mešajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Smesu stavite u činiju i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi.
Polovinu oraha izblendirajte, drugu polovine krupnije iseckajte. U činiju ubacite jaja i so, pa umiksajte. Dodajte šećer miksajući čitavo vreme. Kada dobijete teksturu fila, ubacite polovinu prosejanog brašna i vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte ostatak brašna. Kada dobro umešate, dodajte izblendirane orahe. Smesu izlijte u kalup za pečenje obložen pek papirom, pa pecite na 180°C oko 30-35 minuta. Kada se ohladi, presecite je uzdužno na dva jednaka dela.

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja
Umiksajte omekšali puter i vanilin šećer, pa postepeno dodajte smesu sa kukuruznim skrobom, muteći čitavo vreme. Dodajte u smesu seckane orahe, ali odvojite manji deo za dekoraciju. Nanesite polovinu fila preko prve kore za žito tortu, prekrijte drugom korom pa rasporedite ostatak fila.
Pospite žito tortu izdvojenim orasima, pa stavite da se stegne četiri sata u frižideru.
(Stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)