ORIGINALNI RECEPT, SPOJ BELE ČOKOLADE I DŽEMA OD KAJSIJE: Bela saher torta, raspametiće i goste i ukućane
UMESTO klasične Saher torte napravi ovu verziju s belom čokoladom! To je savršen spoj naizgled jednostavnih sastojaka koji čini jednu od najfinijih klasičnih torti.
Klasična Saher torta nam je dobro poznata - sočan čokoladni biskvit, punjen najfinijom marmeladom od kajsija i preliven čokoladnom glazurom.
Međutim, šta ako poželimo da se malo udaljimo od (austrijske) poslastičarske tradicije i pripremimo belu verziju Saher torte? Ništa lakše uz odličan provereni recept koji smo pronašli na blogu Baking Sense.
Bez straha, upustite se u ovu slatku avanturu i iskoristite domaću marmeladu od kajsija na najbolji način!
Potrebno – za biskvit:
* 200 g oštrog brašna
* ¼ kašičice soli
* 180 g kristal šećera
* 6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, belanca i žumanca odvojeni
* 2 kašičice ekstrakta vanile
* 180 g bele čokolade
Sastojci – za punjenje, glazuru i dekoraciju:
* tegla marmelade od kajsija(oko 500 g)
* 60 ml tamnog ruma
* 240 g bele čokolade (iseckane)
* 120 g maslaca, na sobnoj temperaturi
* 30 ml vruće vode
* 45 ml kukuruznog sirupa
* narendana bela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bele čokolade
Postupak:
Uključi rernu i zagrej je na 180 stepeni. Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i premazi ga maslacem. Prosej zajedno brašno, prašak za pecivo i so, zatim ostavi sa strane. Pažljivo umuti maslac sa ¾ količine šećera, a zatim dodaj jedan po jedan žumance, te nakon toga ekstrakt vanile. Dodaj suve sastojke i rastopljenu belu čokoladu.
Posebno umuti belanca u lagani sneg, dodaj preostali šećer i nastavi miksanje dok ne dobiješ čvrst sneg. Umešaj belanca u smesu. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, podeli smesu ravnomerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži nakon što se smesa ohladi. Ako pečeš u dva kalupa, biće potrebno 20-25 minuta, a ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebaće ti oko 40 minuta ili malo duže. Nakon pečenja, ostavi biskvit da se potpuno ohladi na rešetki. Marmeladu od marelica pomešaj s rumom.
Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Stavi gornji deo biskvita na to.
Ostatak marmelade procijedi preko torte odozgo i sa strane.
Stavi tortu u zamrzivač na 30 minuta. U to vreme, pripremi glazuru. Rastopi belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Posebno rastopi maslac, dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu, a zatim ga umesi u rastopljenu belu čokoladu. Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom, izravnavajući je.
Na tortu možeš ispisati "Saher" sa malo rastopljene bele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njenom klasičnom izdanju), a ivice ukrasiti struganim komadićima bele čokolade (ljuštilica za povrće će ti dobro poslužiti).
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
ANĐELKA BESNA: "Molim, zašto da ne odem iz tvoje emisije? Ne poštuješ me"
GLUMICA je shvatila da tuđe nepoštovanje i nevaspitanje nema veze sa njom.
22. 12. 2024. u 10:41
Komentari (0)