MEKANI KOLAČ SA MAKOM: Slasni desert sa prelivom od krem sira
Evo kako da napravite slasni kolač sa makom, koji se preliva glazurom od krem sira, a svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo.

Foto Shutterstock
Kolač sa makom će prijati svim čulima – mek je i sočan, možete da ga pravite za praznike.
Za mekani kolač sa makom potrebni su vam odvojeni sastojci za kolač i za preliv. Pravi se na ovaj način!
Potrebno:
* 40 g maka
* 125 ml mleka
* 4 belanca
* 94 g biljne masti
* 130 g šećera
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 250 g brašna
* 2 kašičice praška za pecivo
Glazura od krem sira:
* 120 g krem sira, omekšanog
* 63 g putera, omekšanog
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 250 g šećera u prahu
Recept za mekani kolač sa makom:
Korak 1
Potopite mak:
Za mekani kolač sa makom maloj posudi potopite mak u mleko 30 minuta. Stavite belanca u veliku posudu i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi 30 minuta.
Korak 2
Napravite testo:
U drugoj velikoj posudi sipajte biljnu mast i šećer dok ne postane svetla i pahuljasta. Umutite vanilu. Kombinujte brašno i prašak za pecivo, i dodajte u kremastu smesu naizmenično stavljajući mak, i dobro umutite posle svakog dodavanja. Umutite belanca dok se ne formiraju mekani vrhovi; umesite testo. Sipajte u podmazanu tepsiju. Pecite na 200° 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ohladite na rešetki mekani kolač sa makom.
Korak 3
Napravite glazuru i prelijte kolač:
Za glazuru, u velikoj činiji umutite krem sir, puter i vanilu, dok ne postane glatka.
Postepeno umutite šećer u prahu. Namažite preko torte. Uživajte u mekanom kolaču sa makom!
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

AMERIKA BESNA ZBOG ODBIJANjA KIJEVA DA PRIZNA RUSKE TERITORIJE: Evo zašto su propali pregovori u Londonu
PREGOVORI o okončanju konflikta u Ukrajini, koji su trebali biti održani danas u Londonu na nivou ministara spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke i Ukrajine, odloženi su nakon što su američki zvaničnici otkazali učešće.
23. 04. 2025. u 16:24

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)