SPREMITE VASILOPITU ZA SUTRAŠNJI PRAZNIK: Otkrivamo recept za specijalitet koji Grci jedu na praznik Svetog Vasilija (FOTO)

Jelena Stojković

13. 01. 2024. u 19:24

U čitavoj Grčkoj, pa i na Svetoj Gori, postoji običaj da se za praznik Svetog Vasilija sprema jedan kolač koji se po njemu i zove Vasilopita.

СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)

Foto: J.S.

Obično na njemu stoje i slova H P što je skraćenica od hronja pola (mnogaja ljeta) ili K H skraćeno od kali hronja (dobra godina).

Gordana Dimitrijević iz Vranja, rado sprema ovu pitu, jer joj se dopada kakvog je ukusa, ali i zbog toga što se njeno spremanje vezuje za razne običaje. 

U Vasilopitu se, poput naše česnice, stavlja jedan novčić koji se traži tokom lomljenja, odnosno konzumiranja ovog kolača. Postoje čak novčići namenski izrađeni samo za korišćenje u vasilopiti, sa krstom i na reversu i na aversu kovanice.
Deca u Grčkoj Deda Mraza nazivaju Sveti Vasilije, i veruju da im on donosi poklone na svoj praznik, 1. januara.

A evo i recepta koji je naša sagovornica podelila sa čitaocima Novosti.

Foto: J. S.

Potrebno je:

4 jaja
550 gr brašna
250 gr šećera
150 gr putera
kesica vanilin šećera
kesica praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
1 decilitar konjaka ili brendija
4 decilitra soka od pomorandže
1 pomoradža (kora)
1 limun (kora)
za dekoraciju oljušteni bademi i šećer u prahu

Foto: J. S.

Priprema:

Odvojite belanca od žumanca. Mikserom umutite žumanca sa šećerom i sa dve kašike vode. Mutite dok masa ne postane svetla i penasta. Uz lagano mućenje dodajte i puter, malo po malo. Sve zajedno mutite još nepun minut.

U smesu sipajte i sok od pomorandže i konjak (ili brendi). Pomešajte varjačom da se sve sjedini. Nastavite sa mešanjem dodajući brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Izrendajte koru 1 pomorandže i limuna i dodajte smesi.

Belanca umutite u čvrstu penu (sneg), pa ih lagano umešajte u već domijenu masu. Sve zajedno izlijte u kalup za pečenje (oko 25cm prečnika) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pospite po vrhu iseckane bademe. Pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.

Pre serviranja pospite vasilopitu prah šećerom.

 

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJE DA NAM PSUJU MAJKU NEGO DA NAM VIČU SRBIJA! Čuveni Albanac objasnio što su igrači lažne države Kosovo pobegli s terena u Rumuniji