NIJE BILO OSOBE U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI KOJA NIJE PROBALA TORTU ANĐEOSKE SUZE: Svaki zalogaj vraća nas u detinjstvo

Novosti online

11. 02. 2024. u 19:00

KADA se ohladi, stavite je u frižider da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapi u vidu suza, po kojima je torta i dobila ime

НИЈЕ БИЛО ОСОБЕ У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ КОЈА НИЈЕ ПРОБАЛА ТОРТУ АНЂЕОСКЕ СУЗЕ: Сваки залогај враћа нас у детињство

Foto preentscreen/Youtube

Retkost je da je u Jugoslaviji postojala žena koja nije imala recept za ovu kultnu tortu.

Ova torta sa sirom je specifičan po tome što mu se na vrhu pojave zlatne kapljice od kondenzacije kad se kolač ohladi, a koje se nazivaju "anđeoske suze".

 Sastojci za koru:

330 g brašna
1/2 pakovanja margarina
50-60 ml mleka
1 jaje
1/2 praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilija šećer

 Za fil: 

500 g mladog sira
1 veća čaša šećera
1 kašika griza
2 kašike kisele pavlake
1 vanilin šećer
3 žumanca

 Za šam: 

4 belanca
100 g šećera
3-4 kapi limunovog soka

Priprema:

Brašno prosejati i dodati sve suve sastojke, pa omekšali margarin. Uz postepeno dodavanje mlakog mleka umutiti glatko testo. Umotajte ga u najlonsku foliju i ostavite u frižideru pola sata. Sve sastojke za fil pomešajte u blenderu. Razvući koru i staviti u podmazan i brašnom posut kalup. Ivice testa malo podići prema zidovima kalupa da se fil ne bi razlio. Dodajte fil i pecite u zagrejanoj rerni oko 35 minuta. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, rasporediti po filu i vratiti u rernu na tačno 12 minuta. Treba se držati vremena da bi se na torti pojave "anđeoske suze". Izvadite kolač iz rerne i stavite u hladniju prostoriju. Kada se ohladi, stavite je u frižider da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapi u vidu suza, po kojima je torta i dobila ime.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca