NARASTU OGROMNE, A PRAVE SE DUPLO BRŽE OD STANDARDNIH: Brze krofne iz rerne, ne goje!

Novosti online

22. 02. 2024. u 13:00

KROFNE su omiljeni slatkiš koji su nam spremale bake. Prave se duplo brže od standardnih, a ukus je fantastičan.

НАРАСТУ ОГРОМНЕ, А ПРАВЕ СЕ ДУПЛО БРЖЕ ОД СТАНДАРДНИХ: Брзе крофне из рерне, не гоје!

Foto Shutterstock

Te velike, mekane i iznutra šuplje loptice posute šećerom u prahu svima su omiljene, ali priprema tradicionalnih krofni nije nimalo jednostavna. Tu je i deo sa prženjem u dubokom ulju, što nije zdravo, a stajanje uz šporet jako je naporno.

Zato smo za vas pronašli recept za preukusne krofne iz rerne, koje se prave duplo brže, a ukus je fantastičan!

Sastojci:

* 40 g svežeg kvasca,

* 900 g oštrog brašna + oko 100 g mekog za premesivanje i oblikovanje,

* 4 cela jaja,

* 300 ml jogurta,

* 200 ml vode,

* 150 g šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice,

* 150 g margarina + 100 za premazivanje.

Priprema:

U mlakoj vodi razmutit kvasac i staviti kašiku šećera. U vanglu sipati oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta.

Varjačom sjediniti testo, tako da bude mekano i lepljivo. Dobro izraditi varjačom, pa ostaviti da odstoji sat vremena, da se udvostruči.

Kada je testo naraslo, posuti mekim brašnom radnu površinu, istresti testo i premesiti lagano i polako. Posuti opet brašnom površinu i testo, pa oklagijom razvući na debljinu 1-1,5 cm. Čašom vaditi krofne i slagati u pleh koji ste premazali drugim margarinom.

Vodite računa da vam ostane prostora između krofni jer će dosta narasti, a zbog toga vam sve sigurno neće stati u jedan pleh.

Foto Shutterstock

Ostavite prvu tepsiju sa krofnama da odstoji 15 minuta, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Tek tada čašom vadite drugu turu krofni, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.

Kada se rerna zagrejala, a krofnice udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju svetlo braon boju. Dok se peku, otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne, krofnice odmah premažite i uvaljajte u šećer, ili mešavinu šećera i cimeta.

Uživajte!

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca