NARASTU OGROMNE, A PRAVE SE DUPLO BRŽE OD STANDARDNIH: Brze krofne iz rerne, ne goje!
KROFNE su omiljeni slatkiš koji su nam spremale bake. Prave se duplo brže od standardnih, a ukus je fantastičan.

Foto Shutterstock
Te velike, mekane i iznutra šuplje loptice posute šećerom u prahu svima su omiljene, ali priprema tradicionalnih krofni nije nimalo jednostavna. Tu je i deo sa prženjem u dubokom ulju, što nije zdravo, a stajanje uz šporet jako je naporno.
Zato smo za vas pronašli recept za preukusne krofne iz rerne, koje se prave duplo brže, a ukus je fantastičan!
Sastojci:
* 40 g svežeg kvasca,
* 900 g oštrog brašna + oko 100 g mekog za premesivanje i oblikovanje,
* 4 cela jaja,
* 300 ml jogurta,
* 200 ml vode,
* 150 g šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice,
* 150 g margarina + 100 za premazivanje.
Priprema:
U mlakoj vodi razmutit kvasac i staviti kašiku šećera. U vanglu sipati oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta.
Varjačom sjediniti testo, tako da bude mekano i lepljivo. Dobro izraditi varjačom, pa ostaviti da odstoji sat vremena, da se udvostruči.
Kada je testo naraslo, posuti mekim brašnom radnu površinu, istresti testo i premesiti lagano i polako. Posuti opet brašnom površinu i testo, pa oklagijom razvući na debljinu 1-1,5 cm. Čašom vaditi krofne i slagati u pleh koji ste premazali drugim margarinom.
Vodite računa da vam ostane prostora između krofni jer će dosta narasti, a zbog toga vam sve sigurno neće stati u jedan pleh.

Foto Shutterstock
Ostavite prvu tepsiju sa krofnama da odstoji 15 minuta, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Tek tada čašom vadite drugu turu krofni, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
Kada se rerna zagrejala, a krofnice udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju svetlo braon boju. Dok se peku, otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne, krofnice odmah premažite i uvaljajte u šećer, ili mešavinu šećera i cimeta.
Uživajte!
(Stil)
Preporučujemo

KOJA JE IDEALNA KOLIČINA MLEKA? Male tajne najukusnijih prženica
10. 02. 2024. u 12:00

HRSKAVA I KISELKASTA, A BRZO SE PRAVI! Krompir pica sa kiselim krastavcima
10. 02. 2024. u 07:00

NAJZGODNIJA HRVATICA PRIZNALA DA JE SRPKINjA: Otkrila zbog čega govori hrvatskim jezikom i zašto je promenila prezime
PEVAČICA i spisateljica Nives Zeljković, poznatija kao Nives Celzijus, po mnogima jedna od najzgodnijih Hrvatica, otkrila je nedavno u jednom intervjuu za domaće medije da je zapravo Srpkinja.
14. 07. 2025. u 12:21

"ON ŽELI DA UZME SVE!" Putin obavestio Trampa da kreće u veliku ofanzivu, dao mu i rok
RUSKI predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva namerava da pojača vojne operacije na istoku Ukrajine u roku od narednih 60 dana, objavio je portal Aksios 14. jula, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa telefonskim razgovorom dvojice lidera početkom meseca.
14. 07. 2025. u 10:04

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)