JAFA KOLAČ: Sve generacije obožavaju ovu poslasticu, jeftina i brza a spremna za čas

Novosti online

09. 03. 2024. u 09:44

Svi volimo jafa keks, a evo prilike da napravite i kolač.

ЈАФА КОЛАЧ: Све генерације обожавају ову посластицу, јефтина и брза а спремна за час

Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Sabi

Potrebno:

 Za piškotu:

  • 24 kašike šećera,
  • 24 kašike mleka,
  • 24 kašike brašna,
  • 3 jajeta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 5 kašika ulja.

Za fil:

  • 2 dl vode,
  • 200 gr šećera,
  • 3 kašike pekmeza od kajsije,
  • 1 smrznuta narendana pomorandža (a može i cela pomorandža samlevena u super secku ili samlevena u mašini sa meso).

Za glazuru:

  • 100 gr čokolade za kuvanje,
  • 4 kašike mleka,
  • 4 kašike šećera,
  • 2 kašike ulja.

Priprema:

U dublju posudu staviti šečer, mleko, jaja, ulje i izmešati varjačom.
U masu dodati brašno i prašak za pecivo  i umutiti mikserom.
Dobijenu masu sipati u veliku tepsiju koja je namašćena i posuta brašnom ili u koju je stavljen pek papir.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta a potom smanjiti temparaturu na 180 stepeni i peći još oko 20 stepeni odnosno da kora porumeni.
Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
Kada se kora ohladi, okolo, sa sve četiri strane iseći ivice oko piškote, tako da ostane dve trećine kore na koju se stavlja fil.
Odsečene ivice kore  će se iskoristiti za fil.

Priprema fila:

U veću šerpu stavidi vodu, šećer i ušpinovati i dodati rendanu pomorandžu i pekmez od kajsije  pa još  malo kuvati. Dobijenu masu skinuti sa ringle i dodati izmrvljene ivice od piškote i dobro izmešati da se dobije ujednačena masa tj. fil.

Na poslužavnik staviti piškotu i preko piškote rasporediti vruć fil.

Pripremiti glazuru tako što se u šerpicu stavi izlomljena čokolada, mleko, šećer i ulje i stavi da se otopi uz stalno mešenje. Glazuru staviti preko fila i ostaviti da se ohladi.

(Trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Cedevita podržava klinCE kreativCE: deca iz SOS Dečijeg sela Srbija osvojili su javnost umetničkim delima u sklopu kampanje Budi TU. Budi CE