"KOLAČ MILIONERA": Poslastica od karamele i čokolade koja će vas raspametiti
Recept za kore za kolač od sipljivog testa, prvi put se pojavio ranih 70-ih u australijskom ženskom časopisu "Women’s Weekly", pod nazivom "Kolač milionera".
Ovaj kolač je najpopularniji u Škotskoj i odatle i potiče. Inače, naziv „shortbread” odnosi se na britanske kolačiće od sipljivih kora, a nakon dodavanja sloja karamele i čokoladne glazure dobili su prefiks milioner, jer ima tu zlatnu boju karamela koja je nalik na skupoceno zlato.
Sastojci:
- 225 g putera
- 125 g šećera
- 340 g brašna
- 1 prstohvat soli
- Za karamel:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 400 ml kondenzovanog mleka
- 3-4 kašike javorovog sirupa ili rastopljenog meda
- Za glazuru:
- 250 g čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni, a zatim pravougaoni pleh (33 cm h 23 cm) obložite papirom za pečenje. Pokrijte i okvire pleha.
Testo mikserom mešati istopljeni puter, šećer i so oko tri minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i mešajte još tri minuta. Testo će se prvo raspasti, ali nastavite da mešajte dok ne dobijete hrapavu smesu.
Stavite testo u pleh, pa ga pritisnite tako da biskvit bude debeo oko centimetar. Stavite u rernu i pecite oko 35 minuta dok testo ne poprimi zlatnu boju. Zatim ostavite da se testo potpuno ohladi i stavite u frižider.
Stavite puter, šećer, kondenzovano mleko, javorov sirup u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Ostavite da lagano kuva oko 30 minuta, uz stalno mešanje, dok tečnost ne postane gust karamel.
Stavite karamel na biskvit i ravnomerno ga rasporedite. Stavite u frižider još sat vremena da se karamel stegne.
Na kraju otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela. Stavite tortu u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ALARMANTNO! "PRIPREMITE ZALIHE ZA 72 SATA": Evropa pred katastrofom, a ove zemlje u opasnosti
U IZVEŠTAJU o civilnoj i vojnoj spremnosti Evrope, koji je objavljen u sredu, navodi se kako bi stanovnici Evropske unije trebalo da prikupe zalihe neophodnih potrepština u slučaju izbijanja rata ili neke druge velike opasnosti, piše "Njuzvik".
04. 11. 2024. u 16:15
PUTINU U POMOĆ STIŽE NAJELITNIJA VOJSKA: Šta je "Olujni korpus", jedna od najmoćnijih specijalnih jedinica na svetu
SEVERNOKOREJSKA pojačanja dolaze usred naznaka da se Rusija bori s popunjavanjem svojih snaga.
30. 10. 2024. u 12:37
KRILI LjUBAV: Bane Mojićević PRIZNAO za vezu sa Milenom Ćeranić
PEVAČ Bane Mojićević iznenadio priznanjem.
04. 11. 2024. u 13:02
Komentari (0)