OD PIRINČA I MLEKA: Starinski kolač od pirinča koji nestaje u trenu
Ovaj neobičan desert iznenađuje i oduševljava punoćom ukusa. Iako oko pripreme treba malo potruditi, nije komplikovano, a kolač treba peći 45 minuta.

Foto Printscreen/Youtube
Sastojci:
- 150 g pirinča arborio,
- 700 ml mleka,
- 1/4 kašičice soli,
- 1 limun,
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa,
- 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi,
- 75 g šećera,
- 2 kašičice ekstrakta vanile,
- muškatni oraščić.
Priprema:
Pirinač, mleko i so stavite u lonac i naribajte koru jednog limuna. Kuvajte na jakoj vatri uz redovno mešanje do tačke ključanja, a zatim smanjite vatru i nastavite kuvati mleko i pirinač oko 30 minuta, neprestano mešajući, dok riža ne bude kuvana i mleko se ne upije. Kad je riža kuvana, sklonite je sa šporeta i umutite 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena. Zagrejte rernu na 160ºS, a kalup za tortu od 20 cm premazite maslacem. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u sneg i ostavite ih sa strane. Žumanca umutite sa šećerom. Žumanca i šećeru dodajte ekstrakt vanile i dve kašičice soka od limuna, a zatim smesu postepeno umešajte u ohlađenu rižu, neprestano mešajući. U posudu sa rižom umešajte sneg od belanaca, polako mešajući. Smesu nežno prelijte u pripremljeni kalup za tortu. Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preliv po želji.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)