OD PIRINČA I MLEKA: Starinski kolač od pirinča koji nestaje u trenu
Ovaj neobičan desert iznenađuje i oduševljava punoćom ukusa. Iako oko pripreme treba malo potruditi, nije komplikovano, a kolač treba peći 45 minuta.
Sastojci:
- 150 g pirinča arborio,
- 700 ml mleka,
- 1/4 kašičice soli,
- 1 limun,
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa,
- 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi,
- 75 g šećera,
- 2 kašičice ekstrakta vanile,
- muškatni oraščić.
Priprema:
Pirinač, mleko i so stavite u lonac i naribajte koru jednog limuna. Kuvajte na jakoj vatri uz redovno mešanje do tačke ključanja, a zatim smanjite vatru i nastavite kuvati mleko i pirinač oko 30 minuta, neprestano mešajući, dok riža ne bude kuvana i mleko se ne upije. Kad je riža kuvana, sklonite je sa šporeta i umutite 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena. Zagrejte rernu na 160ºS, a kalup za tortu od 20 cm premazite maslacem. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u sneg i ostavite ih sa strane. Žumanca umutite sa šećerom. Žumanca i šećeru dodajte ekstrakt vanile i dve kašičice soka od limuna, a zatim smesu postepeno umešajte u ohlađenu rižu, neprestano mešajući. U posudu sa rižom umešajte sneg od belanaca, polako mešajući. Smesu nežno prelijte u pripremljeni kalup za tortu. Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preliv po želji.
(Still)
Preporučujemo
"UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLjA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA" Vučić položio cveće u školi "Vladislav Ribnikar" (FOTO)
PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je cveće u školi "Vladislav Ribnikar" na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole.
03. 05. 2024. u 07:26
ISPOVEST RODITELjA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)
RODITELjI ubijene devojčice u Ribnikaru, Angeline Aćimović, govorili su za Novosti u podkastu "Mislim da je važno".
03. 05. 2024. u 16:05
POSLE OPTUŽBI DA KRIJE NACIONALNOST I VEROISPOVEST: "Ja sam Srpkinja, krstiću sina u Hramu!" Maja Berović o PRAVOM imenu i poreklu
"JA SAM Srpkinja i ponosim se time!"
01. 05. 2024. u 13:14
Komentari (0)