OD PIRINČA I MLEKA: Starinski kolač od pirinča koji nestaje u trenu
Ovaj neobičan desert iznenađuje i oduševljava punoćom ukusa. Iako oko pripreme treba malo potruditi, nije komplikovano, a kolač treba peći 45 minuta.
Sastojci:
- 150 g pirinča arborio,
- 700 ml mleka,
- 1/4 kašičice soli,
- 1 limun,
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa,
- 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi,
- 75 g šećera,
- 2 kašičice ekstrakta vanile,
- muškatni oraščić.
Priprema:
Pirinač, mleko i so stavite u lonac i naribajte koru jednog limuna. Kuvajte na jakoj vatri uz redovno mešanje do tačke ključanja, a zatim smanjite vatru i nastavite kuvati mleko i pirinač oko 30 minuta, neprestano mešajući, dok riža ne bude kuvana i mleko se ne upije. Kad je riža kuvana, sklonite je sa šporeta i umutite 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena. Zagrejte rernu na 160ºS, a kalup za tortu od 20 cm premazite maslacem. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u sneg i ostavite ih sa strane. Žumanca umutite sa šećerom. Žumanca i šećeru dodajte ekstrakt vanile i dve kašičice soka od limuna, a zatim smesu postepeno umešajte u ohlađenu rižu, neprestano mešajući. U posudu sa rižom umešajte sneg od belanaca, polako mešajući. Smesu nežno prelijte u pripremljeni kalup za tortu. Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preliv po želji.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
MAKRON SVE IZNENADIO: Evo šta kaže o pregovorima sa Putinom
FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je da ne isključuje mogućnost pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom „kada kontekst dozvoljava“.
17. 11. 2024. u 21:03
ŠTA JE ATACMS KOJIM ĆE UKRAJINA UDARITI NA RUSIJU? Američka raketa ima domet 300 km, koristi se za gađanje ovih ciljeva
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena ukinula je danas ograničenja koja su dosad Ukrajini blokirala upotrebu američkog oružja za napade duboko na rusku teritoriju.
17. 11. 2024. u 19:48
"TERALI SU ME DA RADIM JUTARNjI PROGRAM, NASILNO - PO KAZNI": Olivera Kovačević o karijeri na RTS-u
VODITELjKA Olivera Kovačević je o svojim počecima, izazovima u poslu, o tome zašto ponekad poželi da bude vikinška ratnica, kao i o svemu što joj daje snagu i inspiraciju.
17. 11. 2024. u 09:28
Komentari (0)