KRALJICA ČOKOLADE: Nugat torta, najbolja torta koju ste ikad probali
Nugat torta je nezaobilazna na svakoj trpezi zbog fantastičnog spoja nutele, čokolade, lešnika i napolitnaki.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 6 kašike brašna
- 4 kašike kakaoa
- 200 ml ulja
- 300 ml mleka
Za fil:
- 700 ml mleka
- 120 g skroba
- 200 g šećera
- 150 g čokolade
- 100 g pečenih lešnika
- 100 g napolitanki od lešnika
- 250 g margarina
- 200 ml slatke pavlake
- 300 g nutele
Priprema:
Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte 300 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu sa skrobom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprastano mešanje. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi, opet uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite ohlađeni fil, pa dodajte umućeni margarin. Sjedinite mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku. Lepo umutite i dodajte nutelu, izblendirani lešnik i napolitanke. Sve dobro promešajte.

Foto: Free Images Pixabay
Odvojite žumanca od belanaca, pa kratko umutite belanca (5 komada), onda postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i nastavite da mutite. Sipajte ulje i sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike). Lagano umešajte i onda sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Kada se kore ohlade presecite svaku na 2 dela, tako da dobijete 4 kore.
Prvu koru premažite mlekom, pa filom, a zatim stavite drugu koru, premazati mlekom, pa filom. Preko ide treća kora koja se premazuje mlekom, pa filom, a onda i četvrta kora. Zatim celu tortu premažite filom.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

BOMBA TORTA: Poslastica koja će svima uspeti, sočnog fila i skupog ukusa
20. 04. 2024. u 16:30 >> 12:27

DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna
18. 04. 2024. u 15:00

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)