MOSKVA ŠNIT: Poslastica za sva vremena i sve prilike

Novosti online

19. 05. 2024. u 07:00

Ne postoji osoba koja nije čula ili probala najpoznatiju beogradsku tortu - Moskva šnit - a možete lako da je napravite i kod kuće.

МОСКВА ШНИТ: Посластица за сва времена и све прилике

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kore:
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih badema 
  • 2 kašike brašna
  • 4 peti ber keksa

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 250 ml mleka
  • 250 g putera 
  • 1 kašika brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml slatke pavlake

Još:

  • 3-4 kivija 
  • 1 kg jagoda 
  • 200 g lešnika
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Belanca (5 belanaca) kratko umutite, pa postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano umešajte bademe (5 kašika), mleveni petiber (2 komada) i brašno (1 kašika), pa dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Od iste količine sastojaka ispecite još jednu koru. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa par minuta kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko i brašno i brzo promešajte. Kuvajte dok se smesa ne zgusne. Sipajte fil u neku posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Zatim dodajte i umućenu slatku pavlaku, pa sjedinite mikserom. Koru premažite filom, pa poređajte seckane jagode. Zatim pospite mlevenim lešnikom, pa premažite još fila. Stavite drugu koru, pa premažite fil, a onda poređajte isekcan kivi. Opet pospite mlevenim lešnicima i premažite filom. Poređajte seckane jagode i kivi, pa pospite mlevene lešnike. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo