ORIGINALNA, TRADICIONALNA ŽITO TORTA: Uz nju su odrasle sve generacije
Žito torta je provereno jedna od najlepših poslastica koje se kod nas prave, a evo i originalnog recepta.
Iako danas svi vole brzinske i lake recepte, nekada je dobro vratiti se starim i proverenim poslasticama koje su pravile i naše bake.
Sastojci:
Za kore:
- 16 belanaca
- 8 kašika brašna
- 16 punih kašika šećera
- 24 kašike mlevenih oraha
Za fil:
- 16 žumanaca
- 24 kašike šećera
- 6 kašika brašna
- 450 ml mleka
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g putera
Još:
- malo putera
- malo mlevenih oraha
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno i mleko. Kuvajte na pari dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, kao i puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Sve dobro sjedinite mikserom. Okrenite donju stranu kore (ona koja je bila nadole u kalupu) nagore jer fil bolje prijanja. Mažite fil preko kore, pa pospite mlevenim orasima. Tako ređajte dok ne potrošite sve. Poslednji red treba da bude fil posut mlevenim orasima.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KOLIBRI TORTA: Poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima
30. 06. 2024. u 20:45
NUTELA TORTA SA PIŠKOTAMA I BELOM ČOKOLADOM: Kremasta i bogata fantazija ukusa
28. 06. 2024. u 16:00
LOTUS TORTA SA BELOM ČOKOLADOM: Najlepša poslastica sa belom čokoladom i keksom
05. 06. 2024. u 12:18
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
ANĐELKA BESNA: "Molim, zašto da ne odem iz tvoje emisije? Ne poštuješ me"
GLUMICA je shvatila da tuđe nepoštovanje i nevaspitanje nema veze sa njom.
22. 12. 2024. u 10:41
Komentari (0)