ORIGINALNA, TRADICIONALNA ŽITO TORTA: Uz nju su odrasle sve generacije

Новости онлине

03. 07. 2024. u 11:30

Žito torta je provereno jedna od najlepših poslastica koje se kod nas prave, a evo i originalnog recepta.

ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Iako danas svi vole brzinske i lake recepte, nekada je dobro vratiti se starim i proverenim poslasticama koje su pravile i naše bake.

Sastojci: 
Za kore: 

  • 16 belanaca 
  • 8 kašika brašna 
  • 16 punih kašika šećera 
  • 24 kašike mlevenih oraha 

Za fil: 

  • 16 žumanaca 
  • 24 kašike šećera 
  • 6 kašika brašna 
  • 450 ml mleka 
  • 250 g mlevenih oraha 
  • 250 g putera

Još: 

  • malo putera
  • malo mlevenih oraha

Priprema:

Umutite 4 belanceta u čvrst šne, pa dodajte 4 kašike šećera i nastavite da mutite. Zatim dodajte 2 kašike brašna, kao i 6 kašika oraha. Lagano umešajte i sipajte smesu u okrugli kalup prečnika 28 cm koji ste premazali puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. Na isti način i od istih sastojaka napravite još tri kore. 

Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno i mleko. Kuvajte na pari dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, kao i puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Sve dobro sjedinite mikserom. Okrenite donju stranu kore (ona koja je bila nadole u kalupu) nagore jer fil bolje prijanja. Mažite fil preko kore, pa pospite mlevenim orasima. Tako ređajte dok ne potrošite sve. Poslednji red treba da bude fil posut mlevenim orasima.

(stvarukusa/mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca