STARINSKI RECEPT ZA TORTU „GRADSKI MAČOR“: Nastala je u beogradskoj poslastičarnici, a za ime se veže zanimljiva legenda (VIDEO)

Novosti online

12. 07. 2024. u 13:00

ZA tortu „gradski mačor“ i njen naziv veže se zanimljiva legenda, a ovaj desert spada u kategoriju „starinskih“ kolača, te je priprema veoma jednostavna.

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ТОРТУ „ГРАДСКИ МАЧОР“: Настала је у београдској посластичарници, а за име се веже занимљива легенда (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/deda Miletova kuhinja

Legenda kaže da je nastala u jednoj poslastičarnici u Beogradu, a da je ime dobila po sećanju na mačka koji je bio redovan gost u njoj.

Sastojci:

Peku se tri kore, a za jednu je potrebno:

– 4 belanca

– 4 kašike šećera

– 3 kašike oraha

– 3 kašike brašna

Za fil:

– 12 žumanaca

– 750 ml mleka

– 150 g šećera

– 4 kašike brašna

– 3 kašike gustina

– 250 g maslaca

– 100 g čokolade

– 100 g oraha

@dedamiletovakuhinja Ovo je torta koja pored fantasticnog ukusa nosi sa sobom i zanimljivo ime a i legendu koja je prati! Torta spada pod starinske,sastojci su jako jednostavni kao i priprema! Podrzite moj rad lajkom,komentarom i prijavom na kanal! Sastojci: Peku se tri kore,za jednu je potrebno: You need 3 crusts,for one is needed: 4belanca - 4 eggs whites 4kasike secera - 4 tbsp sugar 3 kasike oraha - 3 tbsp walnus 3kasike brasna - 3 tbsp flour Fil: 12 zumanaca - 12 eggs yolks 750ml mleka - 750 ml milk 150gr secera - 150gr sugar 4 kasike brasna 4 tbsp flour 3 kasike gustina - 3 tbsp strech 250gr maslaca ili putera - 250gr butter 100gr cokolade za kuvanje - 100gr chocolate 100gr oraha - 100gr walnuts Za dekoraciju: For decoration: slag- whiped cream Ceo video recept i nacin pripreme mozete pronaci na youtube kanalu deda miletova kuhinja,link je u opisu profila! Full video recipie and preparation proces is on youtube channel Deda Miletova Kuhinja! Link is in Bio! Priprema: Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca ulupati u cvrst sneg sa secero. Potom dodati brasno i orahe. To promesati rucno i izliti u pleh precnika 26cm,uz obavezan papir za pecenje. Peci oko 15 min na 180c. Ukupno ispeci tri kore. Brasno i gustim pomesati pa dodati zumanca. Od 750ml mleka dodati oko 100-150ml i dobro umesati mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka sipati u serpu i zagrejati. Potom dodati zutu smesu od zumanaca i kuvati dok se ne napravi nesto slicno pudingu. Ostaviti da se ohladi. Potom ulupati maslac i pomesati sa filom. Fil podeliti na tri jednaka dela,u prvi dodati orahe. U drugi cokoladu za kuvanje. Treci ostaje zut. Tortu filovati po zelji,redosled filova je cisto vizualnog karaktera pa kako ko voli. Kad se torta malo stegne premazati je slagom i dekorisati po zelji,najbolje bi bilo hladiti je celu noc. Prijatno! #torta #tortagradskimacor #gradski #macka #macor #food #easyrecipes ♬ original sound - DedaMiletovaKuhinja

Za dekoraciju:

– šlag

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg sa šećerom. Potom dodati brašno i orahe. To umutiti ručno i izliti u pleh prečnika 26 cm, uz obavezan papir za pečenje. Peći oko 15 minuta na 180 stepeni. Ukupno ispeći tri kore.

Brašno i gustin pomešati pa dodati žumanca. Od 750 ml mleka dodati 100-150 ml i dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka sipati u šerpu i zagrejati. Potom dodati žutu smesu od žumanaca i kuvati dok se ne napravi slično pudingu. Ostaviti da se ohladi.

Potom ulupati maslac i pomešati s filom. Fil podeliti na tri jednaka dela, u prvi dodati orahe. U drugi čokoladu za kuvanje, a treći ostaje žute boje. Tortu filovati po željenom redosledu. Kad se torta malo stegne premazati šlagom i dekorisati po želji. Najbolje je hladiti celu noć.

(City Magazine)

 

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽULIJU ROBERTS NA VIMBLDONU NIKO NIJE PREPOZNAO: Skroz se promenila (FOTO)