SAHER TORTA: Recept za najpoznatiju tortu na svetu

Novosti online

15. 07. 2024. u 14:00

Recept za saher tortu dolazi iz Austrije, a osmislio ga je čuveni poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a pravi se od mekanog čokoladnog biskvita koji se premazuje džemom, a na kraju i čokoladom.

САХЕР ТОРТА: Рецепт за најпознатију торту на свету

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 130 g crne čokolade 
  • 1 štapić vanile ili kašičica ekstrakta vanile 
  • 50 g putera
  • 100 g šećer u prahu 
  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 140 g brašna 
  • Još:
  • 125 ml vode 
  • 200 g džema od kajsije
  • 200 g šećera 
  • 150 g crne čokolade 

Priprema:

Štapić vanile isecite po dužini i izvadite semenke. U posudi pomešajte šećer u prahu, puter sobne temperature i vanilu. Sve dobro sjedinite mikserom. Umesto štapića vanile možete da koristite vanila ekstrakt. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite, pa sipajte i otopljenu čokoladu. Kratko umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u smesu od putera i lagano promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno i ponovo lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u kalup koji ste obložili pek-papirom, a ivice premazali puterom i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 °C oko 15 minuta. Vrata rerne ne zatvarajte, već pecite sa odškrinutim vratima. Nakon 15 minuta zatvorite vrata i pecite još 50 minuta. Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku, pa ostavite da se kora ohladi 20 minuta. Skinite pek-papir i ostavite da se kora skroz ohladi. Presecite je napola, pa premažite džemom koji ste prethodno zagrejali. Obe kore premažite, pa stavite jednu na drugu. Premažite celu tortu džemom. Istopite šećer sa vodom, pa dodajte istopljenu čokoladu i promešajte. Premažite celu tortu i ohladite u frižideru. Poslužite sa šlagom. 

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima