MALAGA TORTA: Rapsodija izuzetnog ukusa
Prelepa, bogata torta. Jedna od onih koje nikada ne izlaze iz mode.

Foto Shutterstock
Sastojci:
Za kore
- 6 jaja
- 2 šolje (od 1,5 dl) šećera
- 1 šolja ulja
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 8 belanaca
- 12 kašika šećera
- 8 kašika mlevenih oraha
Za fil:
- 8 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 6 dl mleka
- 4 kašike ruma
- 500 ml slatke pavlake za šlag
- 1 kesica (10 g) želatina
- 200 g suvog grožđa
- malo ruma
Za prelivanje kora:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja
Sirup za kore:
- 10 kašika vode
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ruma
- Za ukrašavanje:
- 500 ml slatke pavlake za šlag
- 50 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Umutit 3 jajeta sa 1 šoljom šećera da bude gusto, dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Masu staviti u pleh veličine 20x35 cm, prethodno obložen papirom. Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 4 kašike mlevenih oraha. Masu staviti u pleh preko mase od jaja. Pažljivo rasporediti i poravnati da se mase ne sjedine. Peći na 160 stepeni 40 minuta. Ispeći još jednu ovakvu koru, tako da imamo 2 kore. Istopiti 200 g čokolade za kuvanje i 6 kašika ulja, preliti obe kore i ostaviti da se ohladi.
Napraviti fil: Umutiti 8 žumanaca sa 12 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 4 kašike ruma, 1 dl mleka i staviti u 5 dl kipućeg mleka i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Sirup za kore: U posudu staviti 10 kašika vode, 2 kašike ruma i 2 kašike šećera, da provri i ostaviti da se ohladi. U posudu staviti 200 g suvog grožđa preliti sa malo ruma i ostaviti da stane. Umutiti 5 dl slatke pavlake, dodati hladan fil i suvo grožđe natopljeno u rumu. Jednu kesicu želatina staviti u posudu preliti sa 4 kašike vode, i ostaviti da nabubri. Kad nabubri na tihoj vatri otopiti, dodati filu i sve dobro umutiti.
Filovati tortu: Uzeti jednu koru sa donje strane poprskati sa kuvanim hladnim sirupom, staviti na tacnu, premazati sa 1/2 fila, staviti drugu koru poprskanu sa donje strane sirupom, staviti 2/2 fila. Umutiti 5 dl slatke pavlake i ukrasiti tortu. (trpeza)
Preporučujemo

NjENO VISOČANSTVO TORTA BELA KRALjICA: Najlepša poslastica na svetu
22. 03. 2024. u 10:36

BARON TORTA: Najlepši spoj kremastog čokoladnog fila i malina
20. 07. 2024. u 15:00

ŠVARCVALD ČIZKEJK: Dve omiljene poslastice u jednoj, u receptu bez mane
16. 07. 2024. u 16:00

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

KRISTIJAN NA MUKAMA: "Deca su nam u bolnici, po ceo dan primaju infuzije, ne odvajamo se od njih"
KRISTIJAN Golubović oglasio se iz Kliničko-bolničkog centra Zemun, gde se trenutno nalazi zajedno sa suprugom Kristinom Spalević. Njihova deca trenutno su hospitalizovani, a porodica prolazi kroz težak period.
28. 07. 2025. u 22:12
Komentari (0)