MALAGA TORTA: Rapsodija izuzetnog ukusa

Novosti online

25. 07. 2024. u 07:00

Prelepa, bogata torta. Jedna od onih koje nikada ne izlaze iz mode.

МАЛАГА ТОРТА: Рапсодија изузетног укуса

Foto Shutterstock

Sastojci:

Za kore

  • 6 jaja
  • 2 šolje (od 1,5 dl) šećera
  • 1 šolja ulja
  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 8 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 8 kašika mlevenih oraha

Za fil:

  • 8 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 6 dl mleka
  • 4 kašike ruma
  • 500 ml slatke pavlake za šlag
  • 1 kesica (10 g) želatina
  • 200 g suvog grožđa
  • malo ruma
     

Za prelivanje kora:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 6 kašika ulja

Sirup za kore:

  • 10 kašika vode
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ruma
  • Za ukrašavanje:
  • 500 ml slatke pavlake za šlag
  • 50 g  čokolade za kuvanje

Priprema:

Umutit 3 jajeta sa 1 šoljom šećera da bude gusto, dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Masu staviti u pleh veličine 20x35 cm, prethodno obložen papirom. Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 4 kašike mlevenih oraha. Masu staviti u pleh preko mase od jaja. Pažljivo rasporediti i poravnati da se mase ne sjedine. Peći na 160 stepeni 40 minuta. Ispeći još jednu ovakvu koru, tako da imamo 2 kore. Istopiti 200 g čokolade za kuvanje i 6 kašika ulja, preliti obe kore i ostaviti da se ohladi.

Napraviti fil: Umutiti 8 žumanaca sa 12 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 4 kašike ruma, 1 dl mleka i staviti u 5 dl kipućeg mleka i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Sirup za kore: U posudu staviti 10 kašika vode, 2 kašike ruma i 2 kašike šećera, da provri i ostaviti da se ohladi. U posudu staviti 200 g suvog grožđa preliti sa malo ruma i ostaviti da stane. Umutiti 5 dl slatke pavlake, dodati hladan fil i suvo grožđe natopljeno u rumu. Jednu kesicu želatina staviti u posudu preliti sa 4 kašike vode, i ostaviti da nabubri. Kad nabubri na tihoj vatri otopiti, dodati filu i sve dobro umutiti.

Filovati tortu: Uzeti jednu koru sa donje strane poprskati sa kuvanim hladnim sirupom, staviti na tacnu, premazati sa 1/2 fila, staviti drugu koru poprskanu sa donje strane sirupom, staviti 2/2 fila. Umutiti 5 dl slatke pavlake i ukrasiti tortu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!