KOLAČ OD GRIZA: Recept za kremastu poslasticu koja se ne peče i osvaja ukusom
U vrelim letnjim danima ništa tako ne prija kao hladan osvežavajući kolač. Jedan od recepata koji je donekle zaboravljen je recept za kolač od griza koji je bio veoma popularan osamdesetih godina.
Sastojci:
- mleko 850 ml
- puding od vanile 1 kesica
- pšenični griz 6 kašika
- šećer 15 kašika
- keks 200 g
- šlag-krem 200 g
- kisela voda 200 ml
Priprema:
U šerpicu sipajte 250 mililitara mleka, dodajte mu pet kašika šećera i stavite da se kuva. U drugoj posudi razmutite prašak za puding od vanile, pa kad mleko sa šećerom provri, ulijte puding i zakuvajte. Skinite šerpicu sa kuvanim pudingom sa ringle i prekrijte je prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. Uzmite drugu šerpu, u nju sipajte preostalih 600 mililitara mleka, dodajte 10 kašika šećera, šest kašika griza i stavite da se kuva. Ovu smesu bi sve vreme trebalo da mešate kako se griz ne bi „uhvatio“ za dno posude. Kad je griz skuvan, skinite šerpu sa vatre, pa i preko nje stavite prozirnu foliju. U plastičnu posudu sipajte prašak za šlag-krem i malo kisele vode, pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ostatak kisele vode i umutite šlag tako da bude čvrst. Trećinu umućenog šlaga sipajte u prohlađen puding, dodajte skuvani griz i sve još jednom dobro izradite mikserom. Na tacnu poređajte keks, preko keksa nanesite fil, a preko fila ostatak umućenog šlag-krema. Po želji, preko šlaga možete da narendate čokoladu ili da kolač pospete kakao-prahom, mlevenim orasima, mlevenim keksom… Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati, pa ga secite i služite.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KAO OBLAK PUNOG MEKOG FILA: "Bela pahulja" - Omiljeni kolač Jovanke Broz
17. 07. 2024. u 12:00
GURABIJE: Jednostavni i ukusni starinski kolači koji se tope u ustima
04. 07. 2024. u 13:00
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
DESILO SE ČUDO: Krenuli da mu isključe sina sa aparata, otac ULETEO SA PIŠTOLjEM u bolnicu (VIDEO)
LEKARI su rekli da za njega više nema nade i naložili su da se isključi s aparata za održavanje vitalnih funkcija, ali to njegov otac nije mogao da dozvoli, uprkos tome što se mladićeva majka, Pikeringova bivša supruga, saglasila sa doktorima.
21. 11. 2024. u 15:31
Komentari (0)