KOLAČ OD GRIZA: Recept za kremastu poslasticu koja se ne peče i osvaja ukusom
U vrelim letnjim danima ništa tako ne prija kao hladan osvežavajući kolač. Jedan od recepata koji je donekle zaboravljen je recept za kolač od griza koji je bio veoma popularan osamdesetih godina.
![КОЛАЧ ОД ГРИЗА: Рецепт за кремасту посластицу која се не пече и осваја укусом КОЛАЧ ОД ГРИЗА: Рецепт за кремасту посластицу која се не пече и осваја укусом](/data/images/2024-07-25/510093_shutterstock-kolac-od-griza_fmob.jpg)
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- mleko 850 ml
- puding od vanile 1 kesica
- pšenični griz 6 kašika
- šećer 15 kašika
- keks 200 g
- šlag-krem 200 g
- kisela voda 200 ml
Priprema:
U šerpicu sipajte 250 mililitara mleka, dodajte mu pet kašika šećera i stavite da se kuva. U drugoj posudi razmutite prašak za puding od vanile, pa kad mleko sa šećerom provri, ulijte puding i zakuvajte. Skinite šerpicu sa kuvanim pudingom sa ringle i prekrijte je prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. Uzmite drugu šerpu, u nju sipajte preostalih 600 mililitara mleka, dodajte 10 kašika šećera, šest kašika griza i stavite da se kuva. Ovu smesu bi sve vreme trebalo da mešate kako se griz ne bi „uhvatio“ za dno posude. Kad je griz skuvan, skinite šerpu sa vatre, pa i preko nje stavite prozirnu foliju. U plastičnu posudu sipajte prašak za šlag-krem i malo kisele vode, pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ostatak kisele vode i umutite šlag tako da bude čvrst. Trećinu umućenog šlaga sipajte u prohlađen puding, dodajte skuvani griz i sve još jednom dobro izradite mikserom. Na tacnu poređajte keks, preko keksa nanesite fil, a preko fila ostatak umućenog šlag-krema. Po želji, preko šlaga možete da narendate čokoladu ili da kolač pospete kakao-prahom, mlevenim orasima, mlevenim keksom… Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati, pa ga secite i služite.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![KAO OBLAK PUNOG MEKOG FILA: Bela pahulja - Omiljeni kolač Jovanke Broz KAO OBLAK PUNOG MEKOG FILA: Bela pahulja - Omiljeni kolač Jovanke Broz](/data/images/2024-07-16/507565_359043-bela-pahuljica-ls_t.jpg?time=1721213186)
KAO OBLAK PUNOG MEKOG FILA: "Bela pahulja" - Omiljeni kolač Jovanke Broz
17. 07. 2024. u 12:00
![GURABIJE: Jednostavni i ukusni starinski kolači koji se tope u ustima GURABIJE: Jednostavni i ukusni starinski kolači koji se tope u ustima](/data/images/2024-07-02/502790_shutterstock-gurabije_t.jpg?time=1720091776)
GURABIJE: Jednostavni i ukusni starinski kolači koji se tope u ustima
04. 07. 2024. u 13:00
![VARTOLOMEJ SE NEĆE ZAUSTAVITI Oštra reakcija ruske crkve zbog situacije na Svetoj Gori - pomenuo Ameriku i Ukrajinu VARTOLOMEJ SE NEĆE ZAUSTAVITI Oštra reakcija ruske crkve zbog situacije na Svetoj Gori - pomenuo Ameriku i Ukrajinu](/data/images/2024-07-23/509747_whatsapp-image-2024-07-23-at-19.23.21-e3e98c5c_kf.jpg?time=1721919400)
"VARTOLOMEJ SE NEĆE ZAUSTAVITI" Oštra reakcija ruske crkve zbog situacije na Svetoj Gori - pomenuo Ameriku i Ukrajinu
CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej neće oklevati da iskoristi svoje veze u američkom Stejt departmentu da preuzme kontrolu nad manastirom Esfigmen na Svetoj Gori, rekao je za Sputnjik savetnik Patrijarha moskovskog ir cele Rusije protojerej Nikolaj Balašov.
25. 07. 2024. u 16:48
![NA KARLEUŠINOM PROFILU CRNO BELA SLIKA: Potresan prizor, deset dana pred smrt (FOTO) NA KARLEUŠINOM PROFILU CRNO BELA SLIKA: Potresan prizor, deset dana pred smrt (FOTO)](/data/images/2023-11-26/426850_jk_kf.jpg?time=1721918111)
NA KARLEUŠINOM PROFILU CRNO BELA SLIKA: Potresan prizor, deset dana pred smrt (FOTO)
KOMPOZITOR Milan Radulović Laća napustio nas je pre godinu dana. A sada je isplivala fotografija nastala nekoliko dana pred smrt!
25. 07. 2024. u 15:00
![ZATVORSKA ČUVARKA IMALA ODNOSE S OSUĐENIKOM: Ostala trudna i rodila mu dete, a onda se sve saznalo (FOTO) ZATVORSKA ČUVARKA IMALA ODNOSE S OSUĐENIKOM: Ostala trudna i rodila mu dete, a onda se sve saznalo (FOTO)](/data/images/2024-07-25/510263_102435-cuvarka-orig_kf.jpg?time=1721916884)
ZATVORSKA ČUVARKA IMALA ODNOSE S OSUĐENIKOM: Ostala trudna i rodila mu dete, a onda se sve saznalo (FOTO)
SKANDAL u zatvoru HMP Five Wells u Nortamptonu ponovo je skrenuo pažnju javnosti na problem afere između čuvara i zatvorenika. Zatvorska službenica Rejčel Stanton, koja je imala intimnu vezu sa osuđenim razbojnikom Edvinom Poleom, izbegla je zatvorsku kaznu, ali je osuđena za svesno zloupotrebljavanje javne funkcije.
25. 07. 2024. u 16:14
Komentari (0)