MOKA KOLAČ: Kremasti zalogaji savršenog ukusa
Predstavljamo vam recept za ljubitelje mešavine čokolade i kafe, predivno i mekano osveženje za letnje dane.
Sastojci:
Za koru:
- 80 grama brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 10 grama kakao-praha
- 1 kašika instant kafe
- 4 žumanceta
- 50 grama šećera
- 1/4 kašičice soli
- 60 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 4 belanceta
- 50 grama šećera
- 1/2 kašičice sirćeta
Za premazivanje kore:
- 80 ml mleka
- 15 grama šećera
- Za krem:
- 100 ml + 300 ml slatke pavlake
- instant kafa po ukusu (oko dve kašike)
- 50 grama čokolade
- 50 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
Za posipanje:
- Kakao-prah
Priprema:
Razmutite kafu u toplom mleku i ostavite sa strane, pa u odvojenoj činiji pomešajte šećer, žumanca, ulja, pa umutite dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, pa nastavite da mešate i dodajte ekstrakt vanile.
Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so (sve prosejano), pa dobro promešajte da ne bude grudvica. Sklonite sa strane i pokrijte.
U jednoj činiji umutite penasto belanca, pa dodajte sirće, 50 grama šećera i nastavite da mutite sve dok ne dobijete čvršći sneg.
Postepeno i uz mešanje dodajte šlag mešavini od žumanaca i lepo pomešajte.
Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, pa okrenite, uklonite papir i ostavite da se hladi.
Potom 100 ml zagrejane slatke pavlake pomešajte sa instant kafom po ukusu, pa na srednjoj vatri dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa sve stavite u frižider da se malo stegne. Onda dodajte još 300 ml slatke pavlake i 50 grama šećera u prahu i prstohvat soli i sve dobro umikasajte dok ne dobijete krem.
Zagrejte 80 ml mleka i 15 grama šećera, pa time premažite koru da se dobro natopi.
Premažite onda koru kremom (možete ga naneti i uz pomoć šprica), pa stavite u frižider na sat-dva.
Pospite kakao-prahom.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
DESILO SE ČUDO: Krenuli da mu isključe sina sa aparata, otac ULETEO SA PIŠTOLjEM u bolnicu (VIDEO)
LEKARI su rekli da za njega više nema nade i naložili su da se isključi s aparata za održavanje vitalnih funkcija, ali to njegov otac nije mogao da dozvoli, uprkos tome što se mladićeva majka, Pikeringova bivša supruga, saglasila sa doktorima.
21. 11. 2024. u 15:31
Komentari (0)