MOKA KOLAČ: Kremasti zalogaji savršenog ukusa

Novosti online

29. 07. 2024. u 13:00

Predstavljamo vam recept za ljubitelje mešavine čokolade i kafe, predivno i mekano osveženje za letnje dane.

МОКА КОЛАЧ: Кремасти залогаји савршеног укуса

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 80 grama brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 10 grama kakao-praha
  • 1 kašika instant kafe
  • 4 žumanceta
  • 50 grama šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 belanceta
  • 50 grama šećera
  • 1/2 kašičice sirćeta

Za premazivanje kore:

  • 80 ml mleka
  • 15 grama šećera
  • Za krem:
  • 100 ml + 300 ml slatke pavlake
  • instant kafa po ukusu (oko dve kašike)
  • 50 grama čokolade
  • 50 grama šećera u prahu
  • prstohvat soli

Za posipanje:

  • Kakao-prah

Priprema:

Razmutite kafu u toplom mleku i ostavite sa strane, pa u odvojenoj činiji pomešajte šećer, žumanca, ulja, pa umutite dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, pa nastavite da mešate i dodajte ekstrakt vanile.

Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so (sve prosejano), pa dobro promešajte da ne bude grudvica. Sklonite sa strane i pokrijte.
U jednoj činiji umutite penasto belanca, pa dodajte sirće, 50 grama šećera i nastavite da mutite sve dok ne dobijete čvršći sneg.
Postepeno i uz mešanje dodajte šlag mešavini od žumanaca i lepo pomešajte.
Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, pa okrenite, uklonite papir i ostavite da se hladi.

Potom 100 ml zagrejane slatke pavlake pomešajte sa instant kafom po ukusu, pa na srednjoj vatri dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa sve stavite u frižider da se malo stegne. Onda dodajte još 300 ml slatke pavlake i 50 grama šećera u prahu i prstohvat soli i sve dobro umikasajte dok ne dobijete krem.

Zagrejte 80 ml mleka i 15 grama šećera, pa time premažite koru da se dobro natopi.
Premažite onda koru kremom (možete ga naneti i uz pomoć šprica), pa stavite u frižider na sat-dva.
Pospite kakao-prahom.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama