MOKA KOLAČ: Kremasti zalogaji savršenog ukusa
Predstavljamo vam recept za ljubitelje mešavine čokolade i kafe, predivno i mekano osveženje za letnje dane.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za koru:
- 80 grama brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 10 grama kakao-praha
- 1 kašika instant kafe
- 4 žumanceta
- 50 grama šećera
- 1/4 kašičice soli
- 60 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 4 belanceta
- 50 grama šećera
- 1/2 kašičice sirćeta
Za premazivanje kore:
- 80 ml mleka
- 15 grama šećera
- Za krem:
- 100 ml + 300 ml slatke pavlake
- instant kafa po ukusu (oko dve kašike)
- 50 grama čokolade
- 50 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
Za posipanje:
- Kakao-prah
Priprema:
Razmutite kafu u toplom mleku i ostavite sa strane, pa u odvojenoj činiji pomešajte šećer, žumanca, ulja, pa umutite dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, pa nastavite da mešate i dodajte ekstrakt vanile.
Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so (sve prosejano), pa dobro promešajte da ne bude grudvica. Sklonite sa strane i pokrijte.
U jednoj činiji umutite penasto belanca, pa dodajte sirće, 50 grama šećera i nastavite da mutite sve dok ne dobijete čvršći sneg.
Postepeno i uz mešanje dodajte šlag mešavini od žumanaca i lepo pomešajte.
Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, pa okrenite, uklonite papir i ostavite da se hladi.
Potom 100 ml zagrejane slatke pavlake pomešajte sa instant kafom po ukusu, pa na srednjoj vatri dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa sve stavite u frižider da se malo stegne. Onda dodajte još 300 ml slatke pavlake i 50 grama šećera u prahu i prstohvat soli i sve dobro umikasajte dok ne dobijete krem.
Zagrejte 80 ml mleka i 15 grama šećera, pa time premažite koru da se dobro natopi.
Premažite onda koru kremom (možete ga naneti i uz pomoć šprica), pa stavite u frižider na sat-dva.
Pospite kakao-prahom.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)