SAVRŠEN JE ZA SVAKU PRILIKU: Keks sa komadićima čokolade, slatkiš kome malo ko može da odoli

Novosti online

27. 08. 2024. u 11:00

CHOCOLATE chip cookies ili keks sa čokoladnim komadićima predstavlja slatkiš kome zaista malo ko može da odoli. Savršen je za svaku priliku.

САВРШЕН ЈЕ ЗА СВАКУ ПРИЛИКУ: Кекс са комадићима чоколаде, слаткиш коме мало ко може да одоли

Foto Shutterstock

Sastojci:

280 g višenamenskog brašna

1 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica kukuruznog skroba
1/2 kašičice soli
170 g putera, rastopljenog i ohlađenog 5 minuta
150 g smeđeg šećera
100 g belog šećera
1 veliko jaje + 1 žumance, na sobnoj temperaturi
2 kašičice ekstrakta vanile
225 g kupovnih čokoladnih komadića ili čokolade izlomljene na komadiće

Recept za chocolate chip cookies:

Kako biste napravili ovaj keks, prvo u velikoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, kukuruzni skrob i so. Ostavite na stranu. U srednjoj činiji umutite rastopljeni puter, smeđi šećer i beli šećer, dok se ne pretvori u grudvice. Umutite jaje i žumance. Na kraju umutite ekstrakt vanile. Smesa će biti retka. Sipajte u suve sastojke i mešajte velikom kašikom ili gumenom lopaticom.

Testo će biti veoma mekano, gusto i izgledaće masno. Umešajte komadiće čokolade. Čokoladni komadići se možda neće zalepiti za testo zbog otopljenog putera, ali potrudite se da ih sjedinite. Testo dobro pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata.

Testo možete da ohladite preko noći kako bi se manje raširilo pri pečenju. Izvadite ga iz frižidera i ostavite da malo omekša na sobnoj temperaturi 10 minuta. Zagrejte rernu na 163 °C. Velike plehove obložite papirom za pečenje. Ostavite na stranu.

Koristeći mericu za kolače ili kašiku za merenje, izmerite tri male kašike oko 60 g testa za kolačiće. Urolajte svako parče testa u loptu, pazeći da oblik bude kao cilindar. Stavite 8-9 loptica testa na svaki pleh.

Pecite keks 12-13 minuta ili dok ivice ne porumene. Ohladite ih na plehu za pečenje 10 minuta. U međuvremenu, pritisnite nekoliko dodatnih komadića čokolade u vrhove toplog keksa. Nakon 10 minuta hlađenja na plehovima, prenesite ih na rešetku da se potpuno ohlade. Uživajte!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAČO, JOŠ JEDAN DAČA JE NA PUTU! Zašto je Okanović sinu dao ime po Danilu Lazoviću? Zajedno smo se molili Bogu