NEODOLJIVA BEOGRAĐANKA: Čokoladna torta sa jabukama, rapsodija ukusa koju niko ne odbija
VIŠE deserta je nazvano Beograđanka, ali je svakako najpoznatija ova sa čokoladom i jabukama. Uplovite u čaroliju mirisa i ukusa.
Sastojci:
Za koru:
- 4 žumanceta
- 200 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 200 grama šećera
- 150 mililitara ulja
- 200 mililitara mleka
Za fil
- 4 belanca
- 200 grama šećera
- 7 jabuka
- 1 kašika griza
Za glazuru
- 100 grama čokolade po izboru
- 50 mililitara slatke pavlake
Priprema:
Umutite žumanca uz postepeno dodavanje šećera, pa dodajte mleko i ulje i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ih sipajte u prethodnu mešavinu. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok se ne uhvati korica, pa izvadite.
Oljuštite jabuke i dobro ih izrendajte, pa pomešajte s kašikom griza. Dobro umutite belanca sa šećerom, pa u to ubacite jabuke sa grizom. Promešajte lagano kašikom, pa time prekrijte koru. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni, pa vratite da se dopeče još 20-30 minuta. Zatim zagrejte 50 mililitara slatke pavlake, pa preko narendajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Time prelijte tortu.
Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
OMILjENI SLATKIŠ PRINCA VILIJAMA I KEJT MIDLTON: Čokoladna torta koja se ne peče
15. 08. 2024. u 10:52
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH
O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.
15. 12. 2024. u 13:55
DA LI JE MOGLO GORE? Evo zašto je pred reprezentacijom Srbije "nemoguća misija" u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo?
Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi K sa Engleskom, Albanijom, Letonijom i Andorom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. ali je selekcija "gordi albiona" nešto što će predstavljati najveći problem izabranicima Dragana Stojkovića Piksija. Ne samo zbog kvaliteta, već i zbog nečeg drugog.
14. 12. 2024. u 13:16
"TRAGEDIJA, POČIVAJ U MIRU" Anđušića pogodila vest - našli ga mrtvog: "Nikad ne znate kroz šta ljudi prolaze"
"TRAGEDIJA, počivaj u miru..."
17. 12. 2024. u 18:26
Komentari (0)