TIRAMISU TORTA OD PALAČINKI: Spoj dva omiljena deserta u jedan

Новости онлине

17. 09. 2024. u 17:15

Palačinke volimo na sve moguće načine, a u kombinaciji sa maskarponeom volimo ih još više. Za ovaj kremasti i osvežavajući desert ne morate da uključite rernu, a dobićete desert koji ima ukus tiramisua.

ТИРАМИСУ ТОРТА ОД ПАЛАЧИНКИ: Спој два омиљена десерта у један

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za palačinke:

  • 210 gr običnog brašna
  • 50 gr šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 4 jaja
  • 4 žumanca
  • 120 gr otopljenog i ohlađenog putera
  • 480 ml mleka (više ako je potrebno)
  • Maslac ili ulje za prženje

Za krem:

  • 750 g maskarponea
  • 200 grama krem sira
  • 190 gr šećera u prahu
  • 1 kašičica instant kafe
  • 1 kašika ruma
  • 50 g kakao

Priprema: 

Rastopite puter, pa ga ponovo ohladite i ostavite sa strane. Kombinujte brašno, šećer i so. U posebnoj činiji umutite jaja i žumanca, pa ih dodajte u posudu za brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dok mešate, polako dodajte puter dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Smeša ne bi trebalo da bude gusta kao za američke palačinke. U slučaju da je malo pregusto, dodajte još malo mleka. Pokrijte posudu i ostavite na stranu 30 do 45 minuta. Zagrejte tiganj za palačinke i dodajte malo ulja ili putera. Dodajte mešavinu za palačinke u tiganj, pazeći da ne budu preguste. Bilo bi idealno da su vam palačinke tanje i prečnika otprilike 18 cm. Gotove palačinke okrenite na tanjir, a nakon što ih sve ispečete, stavite u frižider na sat vremena. Dok se palačinke hlade, pripremite krem. Stavite maskarpone i krem sir u veliku činiju. Mešajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smesu, pa umešajte šećer u prahu i instant kafu. Dodajte rum i dobro promešajte da se sastojci sjedine. Stavite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje na 3 sata, da se krem stegne. 

Da biste sastavili tortu, stavite jednu palačinku na poslužavnik i prelijte je jednom po jednom i po kašikom kremom. Premažite u tankom sloju, pospite kakaom i ponovite postupak sa preostalim palačinkama i kremom. Takođe bi trebalo da ostane malo krema za površinu torte. Uzmite kesu za pecivo sa okruglim vrhom i napunite je ostatkom krema. Krem istisnuti po površini torte gusto i na malo veće kapi. Pospite kakaom i poslužite.

 

(index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - Smradovi su preko Drine prešli - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio

ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - "Smradovi su preko Drine prešli" - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio

BURA oko fotografije i snimka folkera Ace Lukasa sa Naserom Orićem, nekadašnjim komandantom jedinica Armije RBiH u području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini, ne stišava se. I dalje akteri "kafanskog susreta" izazivaju veliku pažnju, a sad je u centru pevač Šerif Konjević, koji je pozvao srpskog pevača da prisustvuje privatnoj proslavi u restoranu u centru Sarajeva, gde je bio pozvan i Naser Orić.

02. 12. 2025. u 12:35

Komentari (0)

Ako su ruže, procvetaće - Održana premijera dokumentarnog filma o prvom Fajnl foru Partizana