KREMASTE MOCART KOCKE: Jednostavni kolač od oraha i pudinga od vanile, ukusi koji bude nostalgiju
Veoma jednostavni sastojci, brza i laka priprema, a kolač je zaista bogat i ukusan.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 200 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 120 g mlevenih oraha
Za fil:
- 600 ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 150 g šećera
- 1 kašičica arome vanile
- 250 g margarina (ili putera)
Za dekoraciju:
- mleveni orasi za posipanje (oko 50 g)
Kora: U činiju stavite cela jaja, so i šećer i mutite ih mikserom nekoliko minuta dok smesa ne postane bela i penasta. Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i nastavite da mešate na najmanjoj brzini, postepeno ulivajući mleko u tankom mlazu. Odmah zatim u tankom mlazu sipati ulje, sve vreme mešajući, a na kraju dodati mlevene orahe i još jednom dobro izmešati u glatku smesu.
Pleh 40x34 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu za koru. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta dok lepo ne porumeni. Proverite čačkalicom - ako izađe suva, kora je gotova. Koru ohladite, odvojite od papira za pečenje i prerežite na dva dela, tako da dobijete dve kore dimenzija 20x34 cm.
Fil: Fil počnite sa pripremom odmah nakon što stavite koru u rernu, a fil možete prvo da kuvate pa da pređete na koru - po želji. Puding umešati u malo mleka, a ostatak mleka sa šećerom i aromom vanile staviti na vatru da provri. Skloniti sa ringle, umešati puding, sipati u tankom mlazu i sve vreme mešati žicom, pa vratiti na srednju vatru i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađen puding prvo dobro izraditi mikserom da postane potpuno glatka, pa komad po komad dodavati omekšali margarin i umutiti u penasti krem.
Slaganje: Na pleh staviti prvu koru, pa naneti polovinu fila i poravnati. Pokrijte drugom korom, premažite ostatkom fila i pospite mlevenim orasima. Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne, pa ga iseći na kockice.
(vecernje.hr)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KREM ROLAT: Kolač koji se pravi lako, a oduševljava sve goste
19. 09. 2024. u 15:45

NAPRAVITE PREUKUSNE BEČKE KOCKE: Tako jednostavne, a tako sočne
19. 09. 2024. u 07:00

RULjA IZVUKLA BRITANCA IZ STANICE I ZAPALILA GA: Policija nije reagovala iz straha za sopstvenu bezbednost
BRITANSKI državljanin preminuo je od posledica teških opekotina nakon što ga je, prema navodima lokalnih medija, grupa ljudi izvukla iz policijske stanice i zapalila na ulici, javlja Skaj njuz.
22. 04. 2025. u 12:01

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)