TORTA OPERA: Francuska fantazija slatkih ukusa u spoju sa kafom
Čuvena opera torta nastala je oko 1960. godine, a kreirao ju je poznati francuski šef kuhinje Lenotre.
Služi se po operama, a u Njujorškoj operi je poznata činjenica da morate da rezervišete stolove da biste, pre događaja, pojeli parče ovog fenomenalnog deserta. Donosimo vam recept kako da je napravite sami, kod kuće.
Sastojci:
Za biskvit: (Za 2 kore)
- 225 g badema mlevenih
- 225 g šećera
- 60 g brašna
- 2x4 žumanceta
- 50 g putera
- 2x4 belanca
- 40 g šećera
Za krem od kafe:
- 150 g šećera
- 100 g vode
- 2 jaja
- 250 g putera
- 1 velika kašika nes ili instant kafe
Za ganaš:
- 200 g čokolade
- 150 g slatke pavlake
- 1 čajna kašičica nes ili instant kafe
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 g slatke pavlake
Za kafeni sirup:
- 150 g šećera
- 200 ml vode
- 1 puna kašika domaće ili instant kafe
Priprema:
Priprema biskvita
Obložite pleh masnim papirom i namažite ga. Tako uradite i sa drugim plehom. Onda umutite 4 belanca i šećer, pa odvojeno umutite 4 žumanca i dodajte im 2 kašike otopljenog, ali ne vrućeg putera. Zatim izmešajte bademe, šećer, brašno. Potom žumanca sa puterom dodajte polako u belanca pa stavite i bademe, šećer i brašno. Ravnomerno rasporedite smesu na pleh. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite postupak i sa drugom korom pa obe prerežite na pola da dobijete četiri korice.
Priprema krema od putera i kafe
Napravite sirup od 150 g šećera i 100 ml vode, stavite na šporet i kuvajte 7 minuta. Dobićete gust sirup. To onda odmah dodajte prethodno umućenom jednom jajetu i jednom žumancetu, i mutite dok ne pobeli i postane baš gust. Dodajte puter u komadićima i nastavite da mutite, sve dok se masa ne udvostruči. Toj smesi dodajte jednu kašiku instant kafe, koju ste prethodno rastopili sa malo vode.
Priprema ganaša
Stavite pavlaku da provri sa jednom kašikom instant kafe pa tome dodajte 200 g isitnjene čokolade. Onda pustite da se ohladi. Potrebno je da sirup ne bude mnogo gust, tek toliko da možete da kvasite kore. Prskajte kore sa puno sirupa, pa onda trećinu puter kreme namažite po kori, pa dodajte drugu koru opet natopljenu kafenim sirupom, pa dodajte ganaš kremu i po toj kori, pa stavite treću koru, opet pospite sirupom pa na nju puter krema. Na kraju, zadnju koru namažite kafenim sirupom pa celu premažite ostatkom puter kreme. Nakon toga, napravite glazuru tako što ćete da skuvate 100 ml pavlake slatke sa 100 g čokolade. Kad se glazura ohladi, premažite je preko cele torte. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NAPRAVITE TORTU GIZELA: Najukusnija poslastica koju svi obožavaju
02. 10. 2024. u 09:00
FILADELFIJA TORTA: Savršeno kremasta, a pravi se veoma jednostavno
09. 09. 2024. u 16:51
"SRAM TE BILO, OAFE ŠICE" Mask žestoko odgovorio Šolcu zbog onoga što je rekao u Davosu
AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da treba da ga bude sramota nazvavši ga "Oafom Šicom".
22. 01. 2025. u 08:22
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
RADIOAKTIVNA TAJNA U LEDU GRENLANDA: Mreža tunela i nuklearni otpad - potencijalni problem za Trampa (FOTO/VIDEO)
KAKO se planeta zagreva, "Camp Century" - smešten na jednoj od najudaljenijih lokacija na Zemlji, oko 1.500 kilometara severno od Nuka, glavnog grada Grenlanda - postao je predmetom obnovljenog interesovanja i zabrinutosti oko toga koliko će dugo ostati zakopan.
19. 01. 2025. u 10:15
Komentari (0)