RECEPT ZA ŠAUM TORTU: Najukusnija torta sa filom od maslaca i karamelizovanim šećerom

Novosti online

05. 11. 2024. u 19:36

Savršena torta za sve prilike.

РЕЦЕПТ ЗА ШАУМ ТОРТУ: Најукуснија торта са филом од маслаца и карамелизованим шећером

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • jaja - 8 komada
  • šećer - 5 šoljica
  • brašno - 1 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • orasi - 2 šolje
  • kakao - 4 kašike
  • maslac - 1 pakovanje, ili maslac
  • vanila - 2 - 3 kesice
  • rum - 2 - 3 kašike

Priprema:

 Da pripremite koru, prvo umutite 5 jaja sa 1 šoljicom šećera, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Dobro promešajte i dodajte orahe i vanilu. Sipajte smesu u odgovarajuću tepsiju, koju ste obložili papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni. Kada se kora ohladi, presecite je na 2 dela. Pripremite šećerni sirup u posudi na vatri od 3 šoljice vode, 1 šoljice šećera, 2-3 kašike kakaoa, 2 kašike maslaca. Sve promešajte dobro i kada počne da ključa dodajte rum, koji se može zameniti konjakom. Počnite sa pripremom krema od maslaca: Umutite 1/2 pakovanja margarina sa 3-4 kašike šećera, dodajte 1 kašiku kakaa, a zatim jedno po jedno 2 žumanca i na kraju dodajte 1 vanilu. Gotove ohlađene kore prelijte sirupom i premažite kremom od maslaca. Odozgo kore pospite grilijašem. Za grilijaš, karamelizujte 1 šolju šećera (ne skroz punu). U karamel dodajte 1 šolju oraha i promešajte, a smesu prebacite na tanjir obložen papirom za pečenje. Kada se grilijaš ohladi, izlomite ga i pospite po korama, koje sjedinite. Sa strane i odozgo, tortu premažite kremom od maslaca i pospite sa još grilijaša. Da bi završili tortu, pripremite šam krem. Ponovo karamelizujte 1 nepunu šolju šećera. Prethodno umutite 3 belanca u sneg sa 9 kašika šećera i vruć karamel dodajte u sneg. Celo vreme mutite mikserom, dok se krem ne zgusne. Šaum krem rasporedite špricem preko torte i ukrasite grilijašem, ako Vam je preostalo.

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MVP by Mozzart Sport: Veliki izbor najboljih sportista Srbije!