RECEPT ZA ŠAUM TORTU: Najukusnija torta sa filom od maslaca i karamelizovanim šećerom
Savršena torta za sve prilike.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- jaja - 8 komada
- šećer - 5 šoljica
- brašno - 1 1/2 šolje
- prašak za pecivo - 1 kesica
- orasi - 2 šolje
- kakao - 4 kašike
- maslac - 1 pakovanje, ili maslac
- vanila - 2 - 3 kesice
- rum - 2 - 3 kašike
Priprema:
Da pripremite koru, prvo umutite 5 jaja sa 1 šoljicom šećera, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Dobro promešajte i dodajte orahe i vanilu. Sipajte smesu u odgovarajuću tepsiju, koju ste obložili papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni. Kada se kora ohladi, presecite je na 2 dela. Pripremite šećerni sirup u posudi na vatri od 3 šoljice vode, 1 šoljice šećera, 2-3 kašike kakaoa, 2 kašike maslaca. Sve promešajte dobro i kada počne da ključa dodajte rum, koji se može zameniti konjakom. Počnite sa pripremom krema od maslaca: Umutite 1/2 pakovanja margarina sa 3-4 kašike šećera, dodajte 1 kašiku kakaa, a zatim jedno po jedno 2 žumanca i na kraju dodajte 1 vanilu. Gotove ohlađene kore prelijte sirupom i premažite kremom od maslaca. Odozgo kore pospite grilijašem. Za grilijaš, karamelizujte 1 šolju šećera (ne skroz punu). U karamel dodajte 1 šolju oraha i promešajte, a smesu prebacite na tanjir obložen papirom za pečenje. Kada se grilijaš ohladi, izlomite ga i pospite po korama, koje sjedinite. Sa strane i odozgo, tortu premažite kremom od maslaca i pospite sa još grilijaša. Da bi završili tortu, pripremite šam krem. Ponovo karamelizujte 1 nepunu šolju šećera. Prethodno umutite 3 belanca u sneg sa 9 kašika šećera i vruć karamel dodajte u sneg. Celo vreme mutite mikserom, dok se krem ne zgusne. Šaum krem rasporedite špricem preko torte i ukrasite grilijašem, ako Vam je preostalo.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NjENO VISOČANSTVO TORTA BELA KRALjICA: Najlepša poslastica na svetu
22. 03. 2024. u 10:36

ŠLAG TORTA: Brza i ukusna torta bez pečenja, gotova za 20 minuta
06. 03. 2024. u 15:00

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)