NEMOGUĆE JOJ JE ODOLETI: Crni Egipat – Čokoladna kremasta poslastica koja se topi u ustima
Crni Egipat je savršen spoj bogatog ukusa čokolade i lešnika, koji zajedno stvaraju neodoljivo kremastu i punu teksturu. Jednostavan je za pripremu, a na kraju dobijate pravi mali raj za nepce.
Sastojci:
- Kore
- 9 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika krupno mlevenih lešnika
- Fil 1
- 700 ml mleka
- 2 vanil-šećera
- 10 kašika šećera
- 9 žumanaca
- 2 kašike gustina
- 100 g bele čokolade
- 200 g margarina
- 150 ml slatke pavlake
- Fil 2
- 250 ml slatke pavlake
- 1-2 kašike šećera u prahu
- 50 g krem sira
- I još
- 200 g čokolade za kuvanje
- 5 kašika ulja
Priprema:
Kore
Umutiti tri belanceta sa četiri kašike šećera u čvrst šam, pa dodati četiri kašike lešnika.
Smesu uliti u okrugli kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti.
Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15-20 minuta (voditi računa da ostane bela).
Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil 1
U šerpu sipati ½ l mleka da provri.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, pa dodati gustin i sjediniti.
Smesu u tankom mlazu dodati u ključalo mleko i mešati sve vreme dok se ne zgusne.
Potom skloniti sa vatre, dodati usitnjenu čokoladu, sjediniti i ostaviti da se prohladi.
Postepeno dodavati margarin sobne temperature isečen na kockice i mešati dok se ne otopi i potpuno sjedini.
Umutiti slatku pavlaku, dodati u ohlađen krem i sve dobro umutiti.
Fil 2
Umutiti slatku pavlaku sa krem sirom i šećerom.
Finalni postupak
Tortu slagati ovim redom – kora-fil 1-fil 2-kora-fil 1-fil 2-kora-preostali fil.
Ostaviti da se ohladi u frižideru oko četiri sata, pa što bolje obraditi tortu.
Preliti otopljenom čokoladom sa malo ulja i ostaviti da se višak ocedi.
Sačekati da se čokolada stvrdne i dalje ukrasiti tortu po želji.
(pošaljirecept)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
TAČNO NA OVOM MESTU BI MOGAO POČETI TREĆI SVETSKI RAT: Putin ga smatra svojom teritorijom, NATO trupe već raspoređene
OVAJ snegom prekriveni granični most između dve srednjovekovne tvrđave u delu Estonije gde se govori ruski, mogao bi biti mesto gde će započeti treći svetski rat, piše Politiko.
26. 12. 2024. u 08:55
POJAVILA SE ŠOK TVRDNjA: "Rusi su oborili avion u Kazahstanu, pogledajte tragove eksplozije na repu letelice"
AVION Azerbejdžan erlajnsa, koji se 25. decembra srušio na putu za Rusiju, možda je oboren ruskom raketom zemlja-vazduh, prema izveštajima ruskih medija koji nisu naklonjeni Kremlju i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
26. 12. 2024. u 07:44
A POSLEDICE? Kina gradi najveću hidroelektranu na svetu - iseliće milione ljudi, "keširaće" neverovatne 35 milijarde dolara
PROIZVODIĆE trostruko više od 88.2 milijarde kWh, koliki je projektovani kapacitet trenutno najveće hidroelektrane na svetu - "Tri klanca" u centralnoj Kini.
26. 12. 2024. u 14:37
Komentari (0)