KAKO NA NAPRAVITE NOVOGODIŠNJE MAKARONSE: Slatki kolačići koji osvajaju na prvi zalogaj
Makaroni su popularni francuski kolačići, koje vole ljudi širom sveta. Uz malo dekoracije biće savršeni novogodišnji kolači.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za koru:
- 100 g bademovog brašna
- 105 g šećera u prahu
- 100 g belanaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za krem:
- 113 g putera sobne temperature
- 240 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 30 ml slatke pavlake sobne temperature
Za glazuru:
- 90 g šećera u prahu
- 1 1/2 kašika vode
- 1 kašičica beze praha
Za ukrašavanje:
- ostatak krema
- zelena boja za hranu
- plava boja za hranu
- crna boja za hranu
- šarene mrvice
Priprema:
Kako biste napravili ove makaronse prosejte bademovo brašno i šećer u prahu i ostavite ih sa strane. Umutite belanca i šećer mikserom na pari, dok se šećer potpuno ne rastvori i belanca ne postanu penasta. Sklonite smesu sa ringle i umutite belanca i šećer samo dok se ne stvore čvrsti vrhovi, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile i mešajte nekoliko sekundi.
Prosejte mešavinu bademovog brašna i šećera u prahu preko beze i čvrstom lopaticom umešajte suve sastojke u meringe. Dobro mešajte, ali ne previše. Koristeći kesu, sa vrhom u obliku malog kruga, istisnite krugove prečnika 4 cm na obloženi pleh, na udaljenosti od oko 5 cm. Lupnite pleh o pult nekoliko puta da biste uklonili sve mehuriće vazduha iz testa. Ostavite kolače da se odmore dok prethodno zagrejete rernu na 149 stepeni. Pecite jednu po jednu tepsiju u sredini rerne 13 minuta. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se kolači potpuno ohlade na plehu.
Kako biste napravili krem u velikoj posudi mikserom umutite puter punom brzinom dok ne postane bled i pahuljast, 2-3 minuta. Dodajte šećer u prahu i mutite malom brzinom dok se ne sjedine. Nastavite da mutite srednjom brzinom dok se šećer potpuno ne rastvori i ne postane mekan. Dodajte ekstrakt vanile i uključite mikser na srednju brzinu, sipajte 2 kašike slatke pavlake i mešajte dok se dobro ne sjedini. Ako želite da bude mekše, dodajte još 1 kašiku gustog šlaga i mešajte dok se potpuno ne sjedini.
Za glazuru pomešajte sve sastojke u činiji i mikserom mutite punom brzinom, 2-3 minuta, dok smesa ne postane glatka i pahuljasta. Obojite preostali krem od putera izdašnom količinom zelene, plave i crne boje. Napravite šare i oblike koje želite i uživajte.
(stvarukusa)
Preporučujemo

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje
NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.
04. 08. 2025. u 20:19

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

3O LETA OD "OLUJE" - RUDAN OŠTRO O HRVATIMA: "Koliko je Srba plutalo u bunarima jer se nisu ukrcali u traktore..."
VEDRANA Rudan je komentarisala političku i društvenu klimu u Hrvatskoj.
03. 08. 2025. u 16:23
Komentari (0)