REFORMA JE OMILJENA TORTA U SRBIJI: Donosimo vam recept za posnu verziju
Posna reforma torta učiniće svaku trpezu slatkom i svečanom.
Sastojci:
Za kore:
- 200 g meda
- 150 g šećera
- 300 ml vode
- 250 g brašna
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašičica sode bikarbone
- malo cimeta
Za fil:
- 350 mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 100 ml vode
- 150 g crne čokolade za kuvanje
- 300 g margarin
Za ukrašavanje:
- malo mlevenih oraha, ili rendane čokolade
Priprema:
Za ovu tortu pomešajte med, vodu i šećer, dok se ne ujednače. U drugoj posudi pomešajte brašno i ostale suve sastojke. Dodajte ih u masu sa medom, pa dobro sjedinite varjačom. Veliki pleh obložite papirom za pečenje, pa masu ravnomerno rasporedite. Pecite 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohlađenu koru podelite na tri dela.
U činiju stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejte do ključanja. Kade se šećer otopi, sklonite sa vatre, pa odmah dodajte mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešajte da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno penasto umutite margarin, pa spojite sa orasima.
Filom premažite kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo pospite mlevenim orasima ili ukrasite topljenom čokoladom. Torta treba da odstoji oko jedan dan.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
RUSKI ZVANIČNIK OTKRIO: Ovo bi moglo biti mesto potencijalnog sastanka Putina i Trampa
UJEDINjENI Arapski Emirati (UAE) imaju snažna dosadašnja iskustva u organizovanju samita i mogli bi biti mesto potencijalnog sastanka između predsednika Rusije Vladimira Putina i novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, izjavio je Oleg Karpovič, prorektor za naučna pitanja na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije, za rusku agenciju TASS.
15. 01. 2025. u 12:23
"LjUDI ĆE UMRETI" Vatrogasci nedeljama pre užasa u Los Anđelesu upozoravali na najgori scenario
MANjE od mesec dana pre nego što su požari zahvatili Los Anđeles, grupa iskusnih vatrogasaca okupila se na Gradskom veću kako bi tražili veća sredstva.
15. 01. 2025. u 14:03
OD KOLEGA IZ "POTERE", SAMO MEMED: Zašto "tragači" nisu bili na sahrani?
MILORAD Milinković preminuo je u 60. godini na Božić, u crkvi u Jabukovcu gde je pratio liturgiju.
13. 01. 2025. u 20:59
Komentari (0)