REFORMA JE OMILJENA TORTA U SRBIJI: Donosimo vam recept za posnu verziju
Posna reforma torta učiniće svaku trpezu slatkom i svečanom.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- 200 g meda
- 150 g šećera
- 300 ml vode
- 250 g brašna
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašičica sode bikarbone
- malo cimeta
Za fil:
- 350 mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 100 ml vode
- 150 g crne čokolade za kuvanje
- 300 g margarin
Za ukrašavanje:
- malo mlevenih oraha, ili rendane čokolade
Priprema:
Za ovu tortu pomešajte med, vodu i šećer, dok se ne ujednače. U drugoj posudi pomešajte brašno i ostale suve sastojke. Dodajte ih u masu sa medom, pa dobro sjedinite varjačom. Veliki pleh obložite papirom za pečenje, pa masu ravnomerno rasporedite. Pecite 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohlađenu koru podelite na tri dela.
U činiju stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejte do ključanja. Kade se šećer otopi, sklonite sa vatre, pa odmah dodajte mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešajte da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno penasto umutite margarin, pa spojite sa orasima.
Filom premažite kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo pospite mlevenim orasima ili ukrasite topljenom čokoladom. Torta treba da odstoji oko jedan dan.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)