KOLAČ SA MAKOM I KARAMEL KREMOM: Probajte nešto jednostavno, a drugačije

Jovana Vasić

01. 01. 2025. u 19:00

Ovo je kolač kojem ćete se rado vraćati.

КОЛАЧ СА МАКОМ И КАРАМЕЛ КРЕМОМ: Пробајте нешто једноставно, а другачије

Foto: Profimedia

Sastojci:

za koru:

  • Jaja 4
  • Šećer 200 g
  • Mleko 200 ml
  • Ulje 200 ml
  • Brašno 200 g
  • Mleveni mak 200 g
  • Prašak za pecivo 1
  • Vanilin šećer 1

 za karamel krem:

  • Šećer 200 g
  • Mleko 500 ml
  • Brašno 2 kašike
  • Gustin 2 kašike
  • Maslac 200 g
  • Vanilin šećer 1

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite. U posebnoj posudi pomešajte brašno, mleveni mak i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mlekom i uljem, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

U šerpi na srednjoj vatri otopite šećer dok ne postane zlatno-smeđi karamel. Pazite da ne zagori. U drugoj posudi zagrejte mleko, ali ne dozvolite da provri. Polako dodajte toplo mleko u karamel, stalno mešajući. Pazite, smesa će biti veoma vruća i može prskati. U manjoj posudi pomešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smesu brašna i gustina u karamel mleko, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer i maslac ili margarin, mešajući dok se potpuno ne otopi i sjedini. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada su kora i krem potpuno ohlađeni, premažite koru karamel kremom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne i ukusi sjedine. Pre serviranja, kolač isecite na kocke ili pravougaonike i poslužite.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„TAJANSTVENI DEDA MRAZ“ OBRADOVAO MALIŠANE: Fondacija Mozzart podelila paketiće deci iz osetljivih grupa