KOLAČ SA MAKOM I KARAMEL KREMOM: Probajte nešto jednostavno, a drugačije
Ovo je kolač kojem ćete se rado vraćati.
![КОЛАЧ СА МАКОМ И КАРАМЕЛ КРЕМОМ: Пробајте нешто једноставно, а другачије КОЛАЧ СА МАКОМ И КАРАМЕЛ КРЕМОМ: Пробајте нешто једноставно, а другачије](/data/images/2024-12-30/559649_2f2986ecd3b5e5c20980ebfccf5bc03c-670x0_fmob.jpg)
Foto: Profimedia
Sastojci:
za koru:
- Jaja 4
- Šećer 200 g
- Mleko 200 ml
- Ulje 200 ml
- Brašno 200 g
- Mleveni mak 200 g
- Prašak za pecivo 1
- Vanilin šećer 1
za karamel krem:
- Šećer 200 g
- Mleko 500 ml
- Brašno 2 kašike
- Gustin 2 kašike
- Maslac 200 g
- Vanilin šećer 1
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite. U posebnoj posudi pomešajte brašno, mleveni mak i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mlekom i uljem, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
U šerpi na srednjoj vatri otopite šećer dok ne postane zlatno-smeđi karamel. Pazite da ne zagori. U drugoj posudi zagrejte mleko, ali ne dozvolite da provri. Polako dodajte toplo mleko u karamel, stalno mešajući. Pazite, smesa će biti veoma vruća i može prskati. U manjoj posudi pomešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smesu brašna i gustina u karamel mleko, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer i maslac ili margarin, mešajući dok se potpuno ne otopi i sjedini. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada su kora i krem potpuno ohlađeni, premažite koru karamel kremom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne i ukusi sjedine. Pre serviranja, kolač isecite na kocke ili pravougaonike i poslužite.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![PRAVI TRADICIONALNI SLATKIŠ: Kolač sa jabukama i jogurtom (VIDEO) PRAVI TRADICIONALNI SLATKIŠ: Kolač sa jabukama i jogurtom (VIDEO)](/data/images/2024-08-06/514443_shutterstock-krem-pita-sa-jabukama_t.jpg?time=1735566750)
PRAVI TRADICIONALNI SLATKIŠ: Kolač sa jabukama i jogurtom (VIDEO)
30. 12. 2024. u 15:00Novosti online
![POSNI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Odlična poslastica za posne dane (VIDEO) POSNI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Odlična poslastica za posne dane (VIDEO)](/data/images/2024-12-18/556063_369439-posni-kolac-ls_t.jpg?time=1734700334)
POSNI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Odlična poslastica za posne dane (VIDEO)
20. 12. 2024. u 13:00
![PUTIN: Situacija u Kurskoj oblasti veoma teška PUTIN: Situacija u Kurskoj oblasti veoma teška](/data/images/2025-02-05/570042_tan2025-01-2715311928-4_kf.jpg?time=1738773558)
PUTIN: Situacija u Kurskoj oblasti veoma teška
PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je tokom sastanka sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandrom Hištajnom izjavio da je situacija u regionu veoma teška.
05. 02. 2025. u 17:31
![BRITANSKI EKSPERT: Imamo posla sa diletantom – Zelenski ne može da podnese da je kraj BRITANSKI EKSPERT: Imamo posla sa diletantom – Zelenski ne može da podnese da je kraj](/data/images/2024-12-18/556265_tan2024-12-0912191501-5_kf.jpg?time=1738220771)
BRITANSKI EKSPERT: Imamo posla sa diletantom – Zelenski ne može da podnese da je kraj
ŠEF ukrajinskog režima Vladimir Zelenski podsvesno ne može da prihvati temu povlačenja ukrajinskih snaga u zoni borbenih dejstava, izjavio je britanski vojni analitičar Aleksandar Merkuris
30. 01. 2025. u 07:58
![(UZNEMIRUJUĆ SNIMAK) Dečak (15) hteo da opljačka penzionera (70) - ovaj ga ubio pištoljem, pa dokrajčio još jednim metkom (UZNEMIRUJUĆ SNIMAK) Dečak (15) hteo da opljačka penzionera (70) - ovaj ga ubio pištoljem, pa dokrajčio još jednim metkom](/data/images/2025-02-03/569558_deda-ubio-pljackasa_kf.jpg?time=1738597393)
(UZNEMIRUJUĆ SNIMAK) Dečak (15) hteo da opljačka penzionera (70) - ovaj ga ubio pištoljem, pa dokrajčio još jednim metkom
DOK je pokušavao da otvori vrata automobila, starac je izvadio revolver i upucao mladića iz blizine, a potom ga je "overio".
03. 02. 2025. u 16:43
Komentari (0)