KOLAČ SA MAKOM I KARAMEL KREMOM: Probajte nešto jednostavno, a drugačije
Ovo je kolač kojem ćete se rado vraćati.
Sastojci:
za koru:
- Jaja 4
- Šećer 200 g
- Mleko 200 ml
- Ulje 200 ml
- Brašno 200 g
- Mleveni mak 200 g
- Prašak za pecivo 1
- Vanilin šećer 1
za karamel krem:
- Šećer 200 g
- Mleko 500 ml
- Brašno 2 kašike
- Gustin 2 kašike
- Maslac 200 g
- Vanilin šećer 1
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite. U posebnoj posudi pomešajte brašno, mleveni mak i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mlekom i uljem, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
U šerpi na srednjoj vatri otopite šećer dok ne postane zlatno-smeđi karamel. Pazite da ne zagori. U drugoj posudi zagrejte mleko, ali ne dozvolite da provri. Polako dodajte toplo mleko u karamel, stalno mešajući. Pazite, smesa će biti veoma vruća i može prskati. U manjoj posudi pomešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smesu brašna i gustina u karamel mleko, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer i maslac ili margarin, mešajući dok se potpuno ne otopi i sjedini. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada su kora i krem potpuno ohlađeni, premažite koru karamel kremom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne i ukusi sjedine. Pre serviranja, kolač isecite na kocke ili pravougaonike i poslužite.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
PRAVI TRADICIONALNI SLATKIŠ: Kolač sa jabukama i jogurtom (VIDEO)
30. 12. 2024. u 15:00Novosti online
POSNI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Odlična poslastica za posne dane (VIDEO)
20. 12. 2024. u 13:00
ZAHAROVA BRUTALNO ODGOVORILA ANALENI BERBOK: Šta je sa američkim vojnim bazama u Nemačkoj?
ZVANIČNA predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila je na izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Berbok o ruskim bazama u Siriji, podsetivši je na američke vojne baze u Nemačkoj.
03. 01. 2025. u 19:49
BIĆE PUNO SNEGA, ČAK I U BEOGRADU: Meteorolog dao prognozu za praznike, pa otkrio kakvo će biti leto i sve iznenadio
GOST jutarnjeg programa "Novosti" bio je meteorolog Ivan Ristić koji je govorio o tome kakvo nas vreme očekuje posle praznika, ali i tokom leta i cele godine.
03. 01. 2025. u 20:35
KAKO DANAS IZGLEDA TITOV SIN: U penziju otišao kao hrvatski diplomata, živi van očiju javnosti, a ćerka je njegovo najveće bogatstvo (FOTO)
ALEKSANDAR Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, nakon završetka svoje uspešne diplomatske karijere proveo je poslednjih deset godina uglavnom daleko od očiju javnosti.
02. 01. 2025. u 17:07
Komentari (0)