SOČNO KREMASTO UŽIVANJE: Rozen torta sa makom i belom čokoladom
Uživajte u ovoj kremastoj rozen torti sa makom i belom čokoladom!

Foto Shutterstock
Sastojci:
kupovne Rozen kore – 1 pakovanje, oko 8-10 kora
Fil sa makom:
500 ml mleka
150 g šećera
150 g mlevenog maka
2 kašike griza
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g putera
Fil sa belom čokoladom:
500 ml mleka
150 g bele čokolade
2 kašike gustina (skrob)
100 g šećera
100 g putera
Glazura:
150 g bele čokolade Foto Shutterstock
3 kašike ulja
Priprema rozen torte:
Fil sa makom: U šerpu sipati mleko i šećer, pa zagrejati do ključanja. Dodati mleveni mak i kuvati na laganoj vatri 2-3 minuta. Umutiti griz sa malo hladnog mleka i dodati u mak, uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Dodati vanilu i puter, mešati dok se ne otopi i sjedini. Ostaviti da se malo prohladi.
Fil sa belom čokoladom: U 400 ml mleka staviti šećer i zagrejati do ključanja. U preostalih 100 ml mleka razmutiti gustin i sipati u ključalo mleko. Kuvati dok se ne zgusne. Dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre i umešati puter dok ne postane glatko.
Slaganje torte: Na tacnu staviti prvu Rozen koru i premazati tankim slojem fila sa makom. Pokriti sledećom korom, pa naneti fil sa belom čokoladom. Nastaviti naizmenično dok se ne potroše svi sastojci, završavajući sa korom.
Saveti:
- Ostaviti tortu u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći, da se lepo stegne.
- Možete dodati malo ruma ili limunove korice u fil za dodatni šmek.
- Seći oštim nožem zagrejanim u vreloj vodi da bi parčići bili uredni.
Glazura: Otopiti belu čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti preko poslednje kore i lepo poravnati.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - KRAH BRAKA ANE IVANOVIĆ I BASTIJANA: Švajnštajger skinuo burmu (FOTO)
AKO se uopšte i sumnjalo u razvod Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, sada dileme više nema.
18. 04. 2025. u 07:51
Komentari (0)