KOLAČ OD VIŠANJA U SIRUPU OD PROSEKA: Recept koji će oduševiti sve sladokusce
Kolač od višanja u sirupu od proseka je zaista prava rapsodija ukusa, sastojci koje ćete rado da kombinujete.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 360 ml nezaslađenog soka od višnje
- 750 ml proseka
- 300 g šećera, podeljeno
- 1 veliko jaje
- 280 g smrznutih višanja, odmrznutih
- 1 šolja višenamenskog brašna
- 230 g sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 1 kašika rastopljenog putera
Priprema:
Kako biste napravili ovaj kolač za sirup sipajte sok od višnje, proseko i šećer u šerpu i ostavite da provri na jakoj vatri. Smanjite toplotu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije izgled sirupa i smanji se za najmanje pola, oko 40 minuta.
Odvojite 240 g višanja za kolač, pa dodajte preostale višnje u sirup i ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Obložite kvadratnu tepsiju papirom za pečenje.
Pomešajte šećer i jaje u činiji. Umešajte rezervisane višnje. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, so, vanilin ekstrakt i puter i mešajte. Smesu rasporedite u pripremljenu tepsiju.
Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, 30 do 40 minuta. Kolač će se "srušiti" u sredini, i tako i treba da bude. Ohladite ga na rešetki na sobnoj temperaturi.
Isecite kolač i svaku porciju prelijte obilno sirupom sa višnjama. Servirajte toplo i uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

BOSTON KREMPITE: Neobične su, očas posla spremne i ukus je jednostavno neodoljiv (VIDEO)
14. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

VANILICE ZA ZALjUBLjENE: Mirišljave, slatke, srcaste, pravi su izbor za Dan ljubavi
13. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

VAZDUŠASTE, MEKANE, PRAVE SE BRZO I LAKO: Turske kape - Kolač za koji su vam dovoljna dva jaja
11. 02. 2025. u 15:50Jovana Vasić

LAKO I BRZO SE SPREMA: Najlepši čokoladni brauni sa pomorandžom
07. 02. 2025. u 15:00

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)