SAVRŠENA POSLASTICA ZA LJUBITELJE PISTAĆA: Kremasta, sočna i puna bogatog ukusa

Jovana Vasić

07. 03. 2025. u 13:30

Ako ste ljubitelj pistaća, ovaj kolač će vas oduševiti! Kombinacija mekanog, vazdušastog biskvita sa hrskavim pistaćima, natopljenog aromatičnim pistać mlekom i prekrivenog bogatom kremastom glazurom, stvara desert kojem je teško odoleti.

САВРШЕНА ПОСЛАСТИЦА ЗА ЉУБИТЕЉЕ ПИСТАЋА: Кремаста, сочна и пуна богатог  укуса

Foto: Printscreen/Youtube/Easy Quick Recipes

Sastojci:

Za biskvit:

  • 300 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • 100 g seckanih pistaća
  • 175 g šećera 
  • pola šolje jogurta 
  • 120 ml ulja 
  • 360 ml mleka 
  • 1 kašičica sirćeta

Za mleko:

  • 100 g pistać krema
  • 240 ml toplog mleka 
  • 80 g kondenzovanog mleka

Za preliv:

  • 100 g pistać krema
  • 100 g krem sira
  • 80 g kondenzovanog mleka

Priprema:

U velikoj činiji prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte seckane pistaće i promešajte. U drugoj činiji umutite šećer, jogurt, biljno ulje i mleko. Dodajte sirće i lagano promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jogurtom i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Sipajte smesu u podmazan pleh dimenzija 20x20 cm. Zagrejte rernu na 170°C. Pecite kolač 40-50 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu 10 minuta, zatim ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

U šerpici zagrejte mleko dok ne postane toplo (ne sme da proključa). Dodajte pistać krem i kondenzovano mleko, pa dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohlađen kolač izbockajte viljuškom ili čačkalicom i prelijte pistać mlekom. Ostavite da upije 10-15 minuta.

U činiji sjedinite pistać krem, krem sir i kondenzovano mleko. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu.
Ravnomerno rasporedite preliv preko kolača. Po želji, kolač možete ukrasiti dodatnim seckanim pistaćima ili rendanom belom čokoladom. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta pre sečenja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub