TORTA SA BANANAMA I ČOKOLADOM: Neodoljivo kremasta poslastica koju svi vole

Jovana Vasić

08. 03. 2025. u 15:00

Mlečna torta sa bananama i čokoladom je poput sna za sladokusce sa savršenom kombinacijom ukusa.

ТОРТА СА БАНАНАМА И ЧОКОЛАДОМ: Неодољиво кремаста посластица коју сви воле

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 2 zrele banane, zgnječene
  • 360 g brašna
  • 240 g šećera
  • 120 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 240 ml mleka
  • 2 velika jajeta
  • 120 g neslanog putera, rastopljenog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za mlečni fil:

  • 300 ml punomasnog mleka
  • 60 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

Za čokoladni ganaš:

  • 115 g poluslatke čokolade, seckane
  • 120 g slatke pavlake
  • 1 kašika neslanog putera

Priprema:

Kako biste napravili ovu čokoladnu tortu, zagrejte rernu na 175 °C i pripremite kalup za pečenje. U činiji umutite brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter, zgnječene banane i vanilin ekstrakt, dok smesa ne postane glatka. Postepeno mešajte mokre sastojke u suve, dok se ne sjedine. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i pecite 25-30 minuta dok čačkalica ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi.

Napravite mešavinu mleka, tako što ćete u maloj šerpi da zagrejte punomasno mleko i zaslađeno kondenzovano mleko na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Skinite sa vatre i umešajte ekstrakt vanile. Natopite tortu - probušite rupe po celoj ohlađenoj torti viljuškom. Polako prelijte tortu toplom mlečnom mešavinom, ostavite da se upije oko 10 minuta. Pripremite ganaš zagrejte slatku pavlaku u šerpi dok ne počne da ključa. Sklonite sa vatre, dodajte seckanu čokoladu i puter, pa mešajte dok ne postane glatka. Ostavite ganaš da se malo ohladi, pa ga ravnomerno prelijte preko natopljenog kolača. Ostavite da se ganaš stegne pa servirajte.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLANĐANIN IZBACIO NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ove što je napisao na kameri, sve govori (FOTO)